Wageningen Universiteit

stelt : "van mestkwantiteit naar mestkwaliteit" Drs. B. van der Stelt : "Van mestkwantiteit naar mestkwaliteit"


30 mrt 2007 16:00

Onderdeel: Wageningen Universiteit

Locatie: Aula, gebouw 362, Gen. Foulkesweg 1, Wageningen
Organisatie: Wageningen Universiteit

Promotor: prof.dr. W.H. Van Riemsdijk (Bodemscheikunde en chemische bodemkwaliteit)

Co-Promotor: Dr.ir. E.J.M. Temminghoff

Om milieubelasting door de melkveehouderij te verlagen is meer kennis omtrent de benuttingefficiëntie van mest noodzakelijk. Hiervoor is o.a. inzicht vereist in de mestsamenstelling, ammoniak vervluchtiging en stikstofdynamiek van graslanden.
Om de direct beschikbare voedingstoffen in mest te kunnen bepalen is een membraan mestcel ontwikkeld. Grote verschillen in de directe beschikbaarheid van mestnutriënten werden aangetoond tussen mesten. Sommige nutriënten zijn vrijwel volledig direct beschikbaar (bv. kalium), terwijl ander nutriënten bijna volledig gebonden zijn in mest en pas na verloop van tijd beschikbaar komen (bv. calcium en magnesium).
Uit een voedingsproef met koeien bleek dat minder ammoniak vervluchtigde uit mest wanneer eiwit armer of energierijker gevoerd werd. Het minerale stikstofgehalte in mest van energierijke diëten was echter wel hoger, zoals werd aangetoond met behulp van de mestcel. Toch was de ammoniakvervluchtiging lager vanwege de lagere pH van de âenergierijkereâ mest. Drie mestadditieven zijn getest voor hun geschiktheid om ammoniakvervluchtiging uit mest tegen te gaan. Enkel wanneer mest niet gemengd werd en werd opgeslagen bij lage temperatuur, werd bij één combinatie van mestadditieven een verlaging van ammoniakvervluchtiging geconstateerd. Stikstofmineralisatie in regelmatig bemeste graslanden kon worden gerelateerd aan het initieel aanwezige opgelost organisch stikstofgehalte in de grond. Watertekort remde de stikstof opname door planten en zorgde voor een stijging in het totaal opgelost stikstofgehalte in de bodemoplossing. Inzicht in mestkwaliteit en het verbeteren ervan is zowel gunstig voor de boer, als voor het milieu.

Titel Proefschrift: "Chemical characterization of manure in relation to manure quality as a contribution to a reduced nitrogen emission to the environment"




Zie het origineel
Directe internet uitzending van de promotie