19-jarige rechten student met handicap spreekt VN toe

29.03.2007 / 10:56 / Rubriek: Binnenland / Organisatie: Liliane fonds

Liliane fonds

29 maart 2007, 's-Hertogenbosch

Liliane Fonds steunt jonge vertegenwoordiger van rechten van mensen met een handicap

Op 30 maart a.s. spreekt een Nicaraguaanse jongen met een handicap, die sinds 1999 geholpen wordt door het Liliane Fonds, de Verenigde Naties in New York toe. Op die dag wordt het VN-Verdrag inzake de rechten van mensen met een handicap ondertekend door de lidstaten. De eer om in naam van alle mensen met een handicap op te komen voor hun rechten valt te beurt aan Mauricio Javier Gutiérrez, een gedreven rechtenstudent van 19 jaar. Hij leeft met beperkingen als gevolg van een hersenbeschadiging. Hij zal de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties toespreken én laten zien en horen wat een mens met een handicap kan bereiken dankzij wilskracht.

Nieuw tijdperk
Op woensdag 13 december 2006 nam de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties in consensus het nieuwe bindende Verdrag voor gelijke rechten van mensen met een handicap aan. Toenmalig Secretaris-generaal Kofi Annan noemde dit feit 'the dawn of a new era'. Het is het eerste mensenrechtenverdrag van de 21e eeuw en legt aan de 192 lidstaten van de VN een bindende regelgeving op met betrekking tot de rechten van personen met een handicap. Nederland is een van de landen die het verdrag vrijdag ondertekent. Dit betekent dat in het toekomstige Nederlandse beleid op het gebied van ontwikkelingssamenwerking meer aandacht moet worden besteed aan mensen met een handicap.

Voorbeeldfunctie
De Nicaraguaanse Mauricio, die tijdens de VN-bijeenkomst de rechten van mensen met een handicap vertegenwoordigt, kwam door vroeggeboorte met een hersenbeschadiging ter wereld. Daarnaast liep hij meningitis op en kreeg hij hydrocephalus (een waterhoofd). Toch rondde hij succesvol de lagere school af. Maar verder studeren was voor hem niet weggelegd, omdat hij vanwege zijn handicap niet welkom was op de openbare school. Dankzij een studiebeurs, gefinancierd door het Liliane Fonds, krijgt hij de kans om te studeren op een private school.
In januari van dit jaar is Mauricio aan een rechtenstudie begonnen. Hij wil graag internationaal recht, internationale betrekkingen en strafrecht studeren. Na afronding van zijn studie zal hij op zijn werkplek, misschien wel in internationaal verband, een voorbeeld zijn van wat iemand met een handicap kan bereiken.


---

Het Liliane Fonds, opgericht in 1980 en gevestigd in 's-Hertogenbosch, geeft rechtstreekse, kleinschalige en persoonsgerichte hulp aan kinderen en jongeren met een handicap in ontwikkelingslanden. De organisatie doet dit in samenwerking met een netwerk van lokale contactpersonen (mediators) in 78 landen, verbonden aan niet-gouvernementele organisaties die fungeren als partners van het Liliane Fonds. In 2006 kregen 67.014 kinderen met een handicap in Azië, Afrika en Latijns-Amerika hulp van het Liliane Fonds. Daarvan kwamen 1.018 kinderen uit Nicaragua. Het gemiddelde bedrag dat wordt uitgegeven aan de revalidatie is per kind 131,69 euro.

Voor meer informatie en beeldmateriaal:
Stichting Liliane Fonds
Chiara Beltramini: cbeltramini@lilianefonds.nl
Stephanie Bosma: sbosma@lilianefonds.nl
Tel 073 518 9428
www.lilianefonds.nl