Rechtbank Zutphen


Geschiloplossing op maat in alle gerechten

Zutphen, 30 maart 2007 - Partijen die met hun geschil naar de rechter gaan, kunnen dit vanaf 1 april 2007 beëindigen op de manier die het best bij hen past. Naast een uitspraak van de rechter of een schikking is dan ook mediation een optie, deze mogelijkheid wordt in Zutphen goed benut.

Vanaf april 2007 biedt de Nederlandse Rechtspraak in alle gerechten aan partijen de mogelijkheid om hun conflict op te lossen via mediation. Een onafhankelijke mediator begeleidt hen daarbij. Wanneer een mediation niet slaagt, volgt alsnog een beslissing van de rechter.

Zutphen
De rechters bij de rechtbank Zutphen maken al vanaf maart 2006 gebruik van de doorverwijzingsvoorziening naar Mediation. Uit alle sectoren komen zaken bij het mediationbureau van de rechtbank Zutphen, al meer dan honderd zaken kregen een doorverwijzing.
Het mediationbureau heeft bijzonder goede contacten met de advocatuur, aangesloten mediators en gemeenten. Ook in het komende jaar zijn activiteiten gepland om de samenwerking met deze partijen te intensiveren.

Wanneer mediation
Rechters stellen mediation voor als zij menen dat een juridische uitspraak het eigenlijke conflict niet kan oplossen of als de partijen belang hebben bij het in stand houden of goed afsluiten van hun relatie. Deelname aan mediation is vrijwillig. Voor mediation is wel een zekere onderhandelingsbereidheid vereist. Als een conflict te erg geëscaleerd is of als de partijen uit zijn op een juridische beslissing in een juridisch meningsverschil, is mediation geen goede keuze.

De kosten van mediation
De duur van de mediations varieert van gemiddeld drie uur in bestuurszaken tot circa zes uur in handelsgeschillen en acht uur in familieconflicten. De eerste twee en een half uur zijn kosteloos. Daarna delen de partijen de kosten. Partijen die in aanmerking komen voor de Wet op de rechtsbijstand, kunnen een tegemoetkoming in de kosten krijgen.

Partijen tevreden
Partijen die hebben deelgenomen aan een mediation, zijn over het algemeen zeer tevreden over de mediator en over de duur en uitkomst van de mediation. Iets minder tevreden is men over de hoogte van de financiële bijdrage: deze komt bovenop de al eerder betaalde griffierechten.

Drieduizend mediations
Partijen kozen tot nu toe in ongeveer drieduizend procedures voor mediation. In driekwart van de procedures ging het om civiele en familiezaken, zoals maatschapsconflicten, IT-zaken, arbeidsrechtelijke geschillen, consumentenzaken, burenruzies, en familierechtelijke geschillen. In gemiddeld 63% van deze mediations kwamen de partijen tot een volledige of gedeeltelijke oplossing. Bij mediations in bestuurszaken kwam 80% van de partijen er samen uit. Het ging hier onder meer om ambtenarenzaken, geschillen met gemeenten en belastingzaken.

Meer informatie over doorverwijzing naar mediation is te vinden op www.mediationnaastrechtspraak.nl.

Bron: Rechtbank Zutphen
Datum actualiteit: 30 maart 2007 Naar boven