Gemeente Urk

Nieuwe samenwerkingsrelatie Dokter J.H. Jansenziekenhuis voor verbetering zorgaanbod en zorgniveau

De gemeenteraden van Noordoostpolder en Urk besloten op 29 juni 2006 een onderzoek in te stellen naar de economische haalbaarheid van een zelfstandig ziekenhuis in de regio Urk en Noordoostpolder. Uit het rapport blijkt dat het Dokter J.H. Jansenziekenhuis in een andere samenwerkingsrelatie een voorziening kan worden die een belangrijke impuls kan leveren aan verbetering van zowel het zorgaanbod als het zorgniveau voor Urk en Noordoostpolder. De raadscommissies van Urk en Noordoostpolder bespreken het rapport resp. 10 en 11 april 2007. Beide gemeenteraden behandelen het rapport op 26 april aanstaande.

Haalbaarheidsonderzoek

Het onderzoek is uitgevoerd door KPMG onder begeleiding van de Stuurgroep Ziekenhuis. De stuurgroep bestaat uit twee raadsleden van Noordoostpolder, twee raadsleden van Urk, projectleider J. Brands van de gemeente Urk en de griffier van Noordoostpolder. De doelstelling van het onderzoek was helderheid te krijgen in de vraag of het Dokter J.H. Jansenziekenhuis kan worden verzelfstandigd en een rendabele exploitatie mogelijk is als basisziekenhuis met een adequate spoedeisende hulpverlening en minimaal de klinische en poliklinische basisspecialismen kindergeneeskunde, verloskunde/ gynaecologie, interne geneeskunde en chirurgie. Van belang is te constateren dat een terugkeer van alle vier basisspecialismen op dit moment niet tot de mogelijkheden behoort. Verder dient te worden geconstateerd dat een verzelfstandiging van de locatie Emmeloord evenmin als realistisch moet worden beschouwd.

Andere samenwerking

Dit betekent niet dat het Dokter J.H. Jansenziekenhuis geen voorziening kan worden die in een andere samenwerkingsrelatie een belangrijke impuls kan leveren aan verbetering van zowel het zorgaanbod als het zorgniveau voor onze gemeenten. Het rapport schetst een kanshebbende mogelijkheid: de locatie Emmeloord gaat onderdeel uitmaken van een ander ziekenhuis waarbij in overleg het voorzieningenaanbod wordt bepaald al dan niet in overleg met private investeerders. Hiervoor is wel de medewerking nodig van de IJsselmeerziekenhuizen om ontvlechting te realiseren en zullen gesprekken moeten worden gevoerd met eventuele samenwerkingspartners (ziekenhuizen en private partijen).

De stuurgroep Ziekenhuis stelt voor KPMG de opdracht te geven de mogelijkheden tot ontvlechting van de locatie Emmeloord van de IJsselmeerziekenhuizen te onderzoeken en parallel daaraan onderzoek te doen naar mogelijke samenwerkingspartners (ziekenhuizen en private partijen).