Politie Friesland

Politieberichten van vrijdag 30 maart

Fryslân, 30-03-2007 o Politieberichten van donderdag 29 maart 07.00 t/m vrijdag 30 maart 07.00 uur

Drachten: politie houdt negen verdachten aan voor brandstichting en vernieling
De politie heeft het onderzoek naar vernielingen en brandstichting op nieuwjaarsochtend in de wijk Noordoost afgerond. Tijdens het onderzoek werden er drie hoofdverdachten van 19, 19 en 21 jaar uit Drachten aangehouden. Naast de drie hoofdverdrachten werden ook nog zes inwoners van Drachten, in de leeftijd van 17 tot 24 jaar, aangehouden op verdenking van medeplichtigheid.
De politie in Drachten startte begin januari een onderzoek naar de vernielingen en brandstichting tijdens oud en nieuw in de wijk Noordoost. Zo werd er onder andere met een sinaasappelkanon op een flatwoning aan de Lijsterstraat geschoten, waarbij diverse ruiten kapot werden geschoten. Op donderdag 15 maart werd de eigenaar van het sinaasappelkanon, een 19-jarige inwoner van Drachten, aangehouden. Na verhoor bekende hij verantwoordelijk te zijn voor de vernielingen met het sinaasappelkanon en tevens bekende de verdachte dat hij, samen met een aantal anderen, brand had gesticht in drie leegstaande woningen in de Leeuwerikstraat. Na de bekentenis van deze Drachtster werden er nog twee plaatsgenoten van 19 en 21 jaar aangehouden. Tevens werden er nog zes inwoners van Drachten, in de leeftijd van 17 tot 24 jaar, aangehouden op verdenking van medeplichtigheid. Alle verdachten zijn na verhoor en proces-verbaal weer in vrijheid gesteld, dit in afwachting van verdere strafvervolging.
Met het afronden van dit onderzoek heeft de politie vrijwel alle vernielingen en brandstichtingen in Drachten met oud en nieuw opgelost.

Leeuwarden: fietser gewond na aanrijding
De politie heeft donderdagochtend op de Harlingerstraatweg een aanrijding afgehandeld, waarbij een 17-jarige fietser uit Leeuwarden gewond raakte. De jongen zag bij het oversteken een lijndienstbus, die over de busbaan kwam, over het hoofd en aanrijding was het gevolg. De jongen kwam met zijn fiets ten val en werd met lestel aan zijn hoofd en enkele schaafwonden per ambulance overgebracht naar het ziekenhuis in Leeuwarden.

Veenwouden: gordelcontrole
De politie heeft donderdagochtend bij de Theun de Vriesschool gecontroleerd op het dragen van de gordel door met name kinderen. Er werd één bekeuring uitgedeeld. Het betreffende kind zat wel in een kinderstoeltje, maar zat los. De politie zal vanaf heden regelmatig in de gemeente Dantumadeel controleren op het gebruik van de gordel.

Elahuizen: automobilisten gewond na aanrijding
De politie heeft donderdagochtend een aanrijding op de Waldwei afgehandeld, waarbij een 54-jarige automobilist uit Idskenhuizen en een 39-jarige automobiliste Elahuizen gewond raakten. De bestuurster uit Elahuizen verleende geen voorrang en een aanrijding was het gevolg. Beide bestuurders werden met onbekend letsel per ambulance overgebracht naar het ziekenhuis in Sneek.

Jellum: snelheidscontrole
De politie heeft donderdagochtend van 07.30 uur tot 09.15 uur op verzoek van het dorpsbelang Weidum/Jellum op snelheid gecontroleerd op de Hegedyk, de doorgaande weg door Jellum. Door de afsluiting van de N359, in verband met werkzaamheden, is het erg druk geworden op de Hegedyk. Tijdens de controle met lasergun werden er ongeveer 550 voertuigen gecontroleerd, waarvan elf bestuurders een bekeuring kregen. Zij hielden zich niet aan de maximumsnelheid van 30 kilometer per uur. De controle leverde veel waardering op bij de omwonenden en automobilisten.

Grou: bromfietsster gewond na aanrijding
De politie heeft donderdagmiddag een aanrijding op de Burstumerdyk afgehandeld, waarbij een 16-jarige bromfietsster uit Akkrum gewond raakte. Het meisje verloor door nog onbekende oorzaak de macht over het stuur en kwam daardoor in botsing met de auto van een 50-jarige inwoonster van Nes. De bromfietsster werd met letsel aan de heup en knie per ambulance overgebracht naar het ziekenhuis in Heerenveen.

Leeuwarden: politie houdt twee winkeldieven aan
De politie heeft donderdagmiddag in een winkel aan de Tijnjedijk een 25-jarige vrouw en 37-jarige man uit Leeuwarden aangehouden op verdenking van winkeldiefstal. Een agent, die in zijn vrije tijd aan het winkelen was, zag dat het duo zich verdacht gedroeg in de winkel. Hij besloot om de twee in de gaten te houden. De vrouw trok haar eigen jas uit en pakte uit een rek een nieuwe jas. Het tweetal ging dicht bij elkaar staan en frutselde vervolgens aan de jas. De vrouw verliet de winkel. Bij het passeren van de detectiepoortjes ging het alarm niet af. De agent waarschuwde het winkelpersoneel en ging achter de verdachte aan. Buiten de winkel werd de vrouw aangehouden. De 37-jarige Leeuwarder kwam op dat moment aanrijden op zijn scooter. Hij probeerde de aanhouding te beletten. Met veel moeite wist de agent de vrouw naar de winkel over te brengen. Hier werd ze overgedragen aan de inmiddels gewaarschuwde collegas van de agent. De Leeuwarder kwam verhaal halen in de winkel en ook hij werd aangehouden. Beide verdachten zijn overgebracht naar het politiebureau en voor nader onderzoek in gesloten.

Dongjum/Franeker/Sint Annaparochie: politie ontmantelt
hennepkwekerijen
De politie heeft donderdag in woningen in Dongjum, Franeker en Sint Annaparochie drie hennepkwekerijen ontmanteld. Naar aanleiding van anonieme tips werd besloten om in de woningen een nader onderzoek in te stellen. In een woning aan de Dorpsstraat in Dongjum vonden agenten op de bovenverdieping een hennepkwekerij waar vermoedelijk net was geoogst. De 57-jarige bewoonster werd aangehouden en overgebracht naar politiebureau. In een woning aan de Vitringastraat in Franeker werd een kwekerij met 80 planten aangetroffen. De 27-jarige bewoner en een 18-jarige vrouw uit Dongjum werden aangehouden en overgebracht naar het politiebureau. Tenslotte werd in een woning aan de Jakkele Weidemastraat in Sint Annaparochie ook nog een kwekerij met 72 planten ontmanteld. Hier werd de 19-jarige bewoner aangehouden. In alle gevallen werden de planten en de apparatuur inbeslaggenomen en vernietigd.

Sneek: twee winkeldievegges aangehouden
De politie heeft donderdagmiddag twee inwoonsters van Leeuwarden, beiden 31 jaar, aangehouden voor een diefstal uit een winkel aan de Oosterdijk. De ene verdachte stopte kinderkleding in de geprepareerde tas van de ander verdachte. Bij het verlaten van de winkel werden de twee betrapt door een beveiligingsbeambte. In de tas werden goederen met een waarde van ruim 70 euro aangetroffen. Ook uit twee andere winkels in Sneek werden spullen aangetroffen, zoals een rugzak en een paar damesschoenen. De twee verklaarden op het bureau dat ze met de trein waren gekomen. Tijdens het verhoor erkenden ze echter dat ze met de auto waren gekomen, deze stond geparkeerd aan het Singel. De auto is voor onderzoek overgebracht naar het bureau. In de auto werd een aantal tassen aangetroffen met vermoedelijk gestolen goederen. De politie probeert de goederen bij de rechtmatige eigenaars terug te brengen.

Surhuisterveen: bromfietser aangehouden voor gevaarlijk rijgedrag en negeren stopteken
De politie heeft donderdagavond op het Torenplein een 16-jarige inwoner van Noordwijk (Gr.) aangehouden op verdenking van gevaarlijk rijgedrag en het negeren van een stopteken. Twee bikesurveillanten hielden donderdagavond toezicht op en rondom het kermisterrein in het dorp. Omstreeks 20.55 uur zagen de agenten een bromfietser met hoge snelheid en met veel kabaal het kermisterrein naderen. Eén van de twee bikesurveillanten wilde de jongen aanspreken op zijn gevaarlijke rijgedrag. Bij het zien van de politie gaf hij vol gas. Op dat moment greep de agent de Groninger vast en riep dat hij moest stoppen. De bromfietser weigerde te stoppen, waardoor de agent enkele meters werd meegesleurd. Uiteindelijk kwamen beide ten val. De verdachte werd aangehouden en overgebracht naar het politiebureau. De bikesurveillant liep letsel op zijn gezicht, arm en knie.

Tzummarum: rijden onder invloed en rijden zonder rijbewijs De politie heeft donderdagavond op de Buorren een 50-jarige automobilist uit Minnertsga aangehouden op verdenking van het rijden onder invloed van alcohol en het rijden zonder rijbewijs. Een agent wilde de man controleren, maar de bestuurder weigerde op straat te blazen omdat hij, volgens zijn eigen zeggen, al te veel had gedronken. Hierop werd besloten om de verdachte over te brengen naar het politiebureau voor een ademanalyse. Hier blies de man 810 ug/l. Goed voor een rijverbod van tien uur en een proces-verbaal. Na onderzoek bleek dat de bestuurder niet beschikte over een geldig rijbewijs. Ook hiervoor kreeg hij een proces-verbaal.

Leeuwarden: politie onderzoekt diefstal auto
De politie onderzoekt de diefstal van een Opel Kadett vanaf een parkeerplaats aan de Annie Westlandstraat. In de nacht van donderdag op vrijdag omstreeks 00.40 uur kregen agenten een melding dat een 27-jarige inwoner van Leeuwarden tot de ontdekking was gekomen dat zijn auto was gestolen. Tijdens het opnemen van de aangifte bleek dat een politiesurveillance de gestolen auto had gesignaleerd op de Dammelaan. Gelijk werd de achtervolging ingezet, waarna het voertuig een stopteken kreeg. Op het Van Eesterplein stopte de auto. De drie inzittenden gingen er gelijk vandoor. Ondanks een zoektocht door de wijk werden ze niet meer aangetroffen.