Politie Gelderland-Midden

Regionaal

---

Ingezonden brief korpschef Jelle Kuiper aan De Gelderlander
Publicatiedatum: 30-3-2007 9:56:59

In dagblad De Gelderlander staat vandaag (30 maart 2007) een ingekorte versie van een ingezonden brief van korpschef Jelle Kuiper aan de redactie van de krant. Hieronder treft u de oorspronkelijke versie:

Geachte redactie van De Gelderlander,

In uw krant van zaterdag 24 maart werden weer enkele artikelen gewijd aan het rapport-Cornielje, waarbij de validiteit van het onderzoek ter discussie werd gesteld. In een column in dezelfde editie verdedigt hoofdredacteur Pijnappels bovendien de journalistieke aanpak van deze krant door te stellen dat De Gelderlander feitelijk niets onoorbaars heeft gedaan. Daar heb ik toch een andere kijk op.

Het rapport-Cornielje biedt ons korps de kans om eindelijk een streep te trekken onder het verleden en op te stomen naar de toekomst; de maatregelen ter verbetering die worden aanbevolen heb ik inmiddels afgekondigd. Daarnaast werden tal van verhalen naar het land der fabelen verwezen. Althans, de verwijten en aantijgingen konden niet worden onderbouwd. Ik durf zonder voorbehoud te stellen dat ik de stemming in het korps goed weet in te schatten en die stemming is dat de grootst denkbare meerderheid deze hele affaire zat is, dat men het verleden wil afsluiten en verder wil.

Het stelt mij daarom teleur dat De Gelderlander een onjuist beeld schetst. Zij doet dit door willens en wetens beelden in stand te houden, die door het rapport-Cornielje voor een belangrijk deel zijn ontkracht. Alleen al het suggestieve beeldgebruik wijst in die richting. Ik wijs in dit opzicht op het beeld van een gescheurde politiepet in de zaterdagbijlage uit september 2006 en de geplaatste cartoon in de zaterdagkrant van 24 maart in het Arnhemse katern. Bij het verhaal in uw zaterdagkrant stond ook een illustratie van politiepet; wat het moest voorstellen weet ik niet maar het zag er niet goed uit.

Wat mij ook opvalt in dit verband is het taalgebruik, dat op zijn zachtst gezegd suggestief is. In het commentaar waarin u uw journalistieke aanpak verdedigde, bezondigt u zich daar andermaal aan, door het woord mafianetwerk te gebruiken, terwijl deze term in dit verband nooit eerder werd gebruikt. Een andere term die door uw krant werd geïntroduceerd was je reinste anarchie. Overigens duidt anarchie in het algemeen niet alleen op gebrekkig leiderschap maar vooral op weigering zich te onderwerpen aan leiderschap (leiding geven en leiding willen ontvangen). In de zaterdagbijlage van begin september 2006 kopte u met de tekst Het korps is ziek. Ook in de editie van afgelopen zaterdag een vergelijkbare kop: In verziekt korps is alles oké.

In het artikel dat volgt doet de schrijver alsof er een controverse is tussen opinies en vermoedens die er leven over tal van zaken binnen het korps aan de ene kant, en de vraag of er iets onoorbaars is gebeurd aan de andere kant. Dat is een oneigenlijke tegenstelling. Men kan veel vermoeden en vinden, maar daarmee is nog niet gezegd dat die vermoedens waar zijn, laat staan dat er onoorbare dingen zijn gebeurd. Iets is niet slecht als een meerderheid dat vindt, maar pas als het vastgesteld is. De politie heeft in haar werk dagelijks te maken met dit principe.
Verder staat het me tegen dat er gedaan wordt alsof er een routine bestaat op het gebied van discriminatie, intimidatie en machtsmisbruik. De termen voortdurend en het regent klachten zijn illustraties voor het nogal opzwepende taalgebruik. Ik wil de situatie niet bagatelliseren, want er zijn voorvallen bekend die wijzen op genoemde misstanden. Wat het rapport Cornielje echter duidelijk maakt, is dat dit niet wijst op een algemeen gebruik. En daarmee komt het taalgebruik van De Gelderlander in een bedenkelijk licht te staan.

Dat de verhalen in uw krant in tegenstelling tot het verleden- niet werden overnomen door andere media, sterkt bij mij het vermoeden dat De Gelderlander nieuws ziet, waar het niet is. Dat het doordraaft op een pad (om welke reden dan ook), terwijl andere media met alle kritische noten vandien- hun focus richten op andere zaken.

De hoofdredacteur geeft in zijn commentaar overigens toe dat De Gelderlander heeft bijgedragen aan beeldvorming. Ik durf de stelling zondermeer te verdedigen dat een eerste rol van de journalistiek is het weergeven van feiten, opdat de lezer een eigen beeld kan vormen. U bent naar mijn mening over de schreef gegaan, door uw beeldvorming (met alle grote woorden vandien) als feitelijkheid te presenteren. Dat is niet correct, niet rechtvaardig en bevoogdend naar uw lezers bovendien.

Jelle Kuiper, korpschef Gelderland-Midden

voor nadere informatie:
centraal persloket communicatie
politie Gelderland-Midden
026 376 3053

---