Partij van de Arbeid

Alleenstaande ouders uit de bijstand

28-03-2007 04:25

De Eerste Kamer heeft onlangs ingestemd met het wetsvoorstel Vazalo (voorzieningen arbeid en zorg alleenstaande ouders). PvdA Tweede-Kamerlid Hans Spekman: 'De wet zorgt ervoor dat alleenstaande ouders werk en zorg voor kinderen kunnen combineren. Niet meer gevangen blijven in de bijstand, maar kunnen vluchten uit de armoe.'

Alleenstaande ouders met jonge thuiswonende kinderen zijn vaak aangewezen op de bijstand. Zij moeten door deze nieuwe wet beter in staat worden gesteld om betaalde arbeid en zorg voor kinderen te combineren. Na een aantal pilots later dit jaar in onder andere Den Haag en Utrecht, wordt de wet op 1 januari 2009 ingevoerd.

Het wetsvoorstel bevordert de zelfredzaamheid van de ouders: meer werken blijft lonen, de 'armoedeval' wordt daarmee vermeden. Het voorstel gaat ervan uit dat ouders in principe alleen deeltijdwerk doen. In dat geval keert de overheid een Vazalo-toeslag uit. Dit is een fiscale korting die als een subsidie wordt uitgekeerd.

Na de invoering van de Wet werk en bijstand in 2004 nam het aantal alleenstaande ouders in de bijstand toe tot 90.000. Volgens oud-PvdA Tweede Kamerlid Saskia Noorman-Den Uyl kon dit anders. Zij diende daarom het Vazalo-wetsvoorstel in. Hans Spekman nam de verdediging van het wetsvoorstel over toen Noorman-Den Uyl op 26 november 2006 de Kamer verliet.

Het voorstel is op 31 oktober 2006 aangenomen door de Tweede Kamer. Alleen CDA en VVD stemden tegen. De Eerste Kamer heeft het voorstel op 20 maart 2007 zonder stemming aangenomen.