Gemeente Hoorn


Fitness voor ouderen viert lustrum

29 maart 2007 - Het sportstimuleringsproject Fitness voor ouderen in Hoorn bestaat vijf jaar. Reden voor een feestelijke lustrumles op woensdag 4 april in Avondlicht in het bijzijn van wethouder Ronald Witteveen.

Sinds april 2002 doen ouderen uit vier woonzorgcentra in Hoorn aan fitness en vaardigheidstraining. Ook buurtbewoners vanaf 70 jaar kunnen meedoen. Het project begon met 45 deelnemers. Dit jaar zullen het er 197 zijn.

Er doen 96 buurtbewoners mee en 101 bewoners uit de woonzorgcentra. Achttien echtparen nemen gezamenlijk deel aan de trainingen. Hiervan zijn er 10 'stellen' uit de buurt en 8 uit het woonzorgcentrum. Alle deelnemers zijn heel enthousiast en gemotiveerd om een of meerdere malen per week aan fitness of vaardigheidstraining te doen. De lessen worden begeleid door deskundige instructeurs.

Aanleiding tot het opzetten van het project vormde een wetenschappelijk onderzoek naar de effecten van fysieke inspanning door ouderen op hun lichamelijke gesteldheid dat in september 2000 is in een aantal West-Friese woonzorgcentra werd uitgevoerd. Vanaf 1 april 2002 kon de gemeente Hoorn het project dankzij de breedtesportimpuls financieren en ging het project van start in vier woonzorgcentra in Hoorn. Vanaf 1 januari 2006 is het programma fitness voor ouderen structureel opgenomen in de begroting van de gemeente Hoorn. De reacties van die organisaties die direct of indirect betrokken zijn bij de doelgroep blijven uitermate positief. De samenwerkingspartners waarderen en respecteren de inspanningen van de gemeente Hoorn.

Fitness en vaardigheid
De les fitness bestaat uit een training van 1 uur in de vorm van specifieke krachtoefeningen die gericht zijn op het dagelijks leven, bijvoorbeeld opstaan vanuit een stoel. Voor deze lessen is het absoluut niet noodzakelijk om over een goede conditie te beschikken of goed ter been te zijn. Iedereen kan aan deze les deelnemen. De les vaardigheid bestaat uit veel voorkomende oefenvormen (zitten, staan, bukken). De lessen vinden vaak plaats onder muzikale begeleiding en zijn zeer afwisselend. Er wordt veel aandacht besteed aan de juiste uitvoering van de oefeningen. Ook aan deze les kan iedereen deelnemen, in overleg met de instructeur.

Sinds de start van het project zijn deze activiteiten niet alleen voor de huidige bewoners van woonzorgcentra en aanleunwoningen opengesteld, maar ook voor buurtbewoners vanaf 70 jaar. Buurtbewoners die hier belangstelling voor hebben, kunnen zich melden bij het fitness-inloopuur van het verzorgingshuis waar men wil gaan trainen. Een fitnessinstructeur ontvangt de buurtbewoners en neemt samen met hen de fitnessoefeningen door. Voorafgaand aan de training is een bezoekje aan de huisarts aan te raden. De huidige deelnemers kunnen gewoon op de al bestaande uren blijven trainen.

Een introductieles is gratis. Daarna betalen de deelnemers voor een strippenkaart van 5,10 of 15 trainingen respectievelijk 9 euro, 17 euro 50 en 25 euro. De kaarten zijn geldig voor de fitness en vaardigheidstraining en te koop voor aanvang van de training.