Gemeente Alkemade


Alkemade en Jacobswoude kiezen voor fusie per 1 januari 2009

30-03-2007

In tegenstelling tot juni van het vorige jaar, toen bleek nog dat er geen eenduidig en gelijkluidend besluit over het herindelingsadvies kon worden genomen, hebben de gemeenteraden van Alkemade en Jacobswoude in hun vergaderingen van 29 maart 2007 nu gekozen voor een fusie tussen beide gemeenten per 1 januari 2009. Met die besluitvorming hebben ze het wetgevingsproces dat dit moet vastleggen in werking gezet. De gemeenteraden hebben ook een Plan van Aanpak voor de voorbereiding van de fusie vastgesteld.

De stuurgroep, bestaande uit de beide colleges van burgemeester en wethouders gaan nu de voorbereidingen verder ter hand namen. Er is al een zogenaamde 'begeleidingscommissie' ingesteld vanuit de gemeenteraden die de stuurgroep hierbij zal volgen en als klankbord kan dienen vanuit de politiek.

Er wordt een projectorganisatie ingericht onder leiding van een externe projectleider. Ambtelijke werkgroepen zullen zich de komende periode intensief bezig houden met een inventarisatie van de verschillen en overeenkomsten op alle werkterreinen binnen beide organisaties en, zonodig, het doen van voorstellen tot harmonisatie.

Eind 2008 zullen verkiezingen plaatsvinden voor de nieuwe gemeenteraad die per 1 januari 2009 zal aantreden. Deze nieuwe gemeenteraad zal naar verwachting dan - ruim vijf jaar - zitting hebben, tot de reguliere datum van de gemeenteraadsverkiezingen in 2014.

De gemeenten Alkemade en Jacobswoude hebben voor een fusie gekozen om een sterkere partner te worden in de regio en om de kwaliteit van de ambtelijke organisatie ook op langere termijn op pijl te kunnen houden en te verbeteren. Het fusiebesluit is vooraf gegaan door een periode van intensieve samenwerking in de afgelopen jaren.

Onderzoek
De datum van 1 januari 2009 geeft voldoende tijd voor een gedegen voorbereiding op de het daadwerkelijk samengaan. De gemeenteraden van Alkemade en Jacobswoude hebben een onderzoek laten instellen naar de financiële effecten van de fusie en het voorzieningenniveau van de beide gemeenten. Mede op basis van de uitkomsten van dit onderzoek hebben de raden zich definitief uitgesproken voor de fusie. Het onderzoek is uitgevoerd door het ministerie van Binnenlandse Zaken en de provincie Zuid-Holland.