Ministerie van Defensie

ACTUEEL

29-03-2007 17:00

PERIODIEK OVERZICHT AFGHANISTAN

klik voor vergroting
Afgelopen week bracht de minister van Defensie samen met zijn collegae van Buitenlandse Zaken en Ontwikkelingssamenwerking een kennismakingsbezoek aan Afghanistan. Zij brachten een bezoek aan Kabul, Kandahar en Deh Rawod. In Deh Rawod zagen zij met eigen ogen hoe de hulpverlening rond de overstroming van de rivier Helmand was uitgevoerd. De ministers spraken met de troepen en bezochten enkele projecten.

De commandant van het Provinciaal Reconstructie Team, luitenant-kolonel Gerard Koot droeg het commando over aan overste Gino van der Voet.

Nederlandse troepen in Uruzgan raakten afgelopen week enkele malen in vuurcontact met tegenstanders, zogeheten opposing militant forces (OMF). Op 20 maart 2007 werd een patrouille beschoten in de omgeving van Poentjak. Op een tweede patrouille werd enige kilometers zuidelijker een zelfmoordaanslag uitgevoerd, waarbij de dader omkwam. Een Nederlands voertuig raakte daarbij licht beschadigd. Later op de dag werd in de omgeving van Poentjak een raketaanval uitgevoerd. Bij geen van de incidenten vielen slachtoffers aan Nederlandse zijde.

Bij aanvallen op posten van de Afghaanse politie verleenden Nederlandse eenheden steun. Op 21 maart werd vanuit patrouillebasis Poentjak een Apache boordkanon ingezet ter bescherming van een Afghaanse politiepost. Later die dag werd bij andere aanvallen op Afghaanse politieposten steun geleverd door het gebruik van het boordkanon, lichtgranaten van de mortier en lichtgranaten van de Pantserhouwitser. Bij deze inzetten zijn mogelijk slachtoffers gevallen aan OMF-zijde.

Nederlandse F-16 gevechtsvliegtuigen leverden afgelopen week tot tweemaal toe luchtsteun in het kader van operatie Achilles in de provincie Helmand. Ter bescherming van ISAF-eenheden vuurden zij met hun boordgeschut en werden er twee lasergeleide bommen afgeworpen. Daarbij is een gebouw vernietigd. Waarschijnlijk zijn als gevolg van deze inzet OMF omgekomen.

Een Apache-gevechtshelikopter werd op 22 maart ingezet ter ondersteuning van Afghaanse politie eenheden die in de omgeving van Chenartu in vuurcontact waren geraakt met OMF. Hierbij vielen vier doden en zes gewonden. De gewonden zijn vervoerd naar Kamp Holland voor medische behandeling. Naar de toedracht van het incident is een onderzoek ingesteld.

Afgelopen week kregen 48 Afghanen na een basis politieopleiding van twee weken hun diploma uitgereikt van hun Nederlandse instructeurs. Een groot gedeelte van hen zal later in de omgeving van Chenartu worden ingezet.

klik voor vergroting