Gemeente Bladel


Kempengemeenten pakken samen zwerfafval aan

In 2009 moet er heel wat minder zwerfafval in de Kempen rondslingeren. Om dat te bereiken hebben de vijf Kempengemeenten Bergeijk, Bladel, Eersel, Oirschot en Reusel-De Mierden de handen ineengeslagen. Eerst hebben ze in kaart gebracht hoeveel zwerfvuil er wordt gevonden, op welke plaatsen en welke maatregelen er nodig zijn om tot verbetering te komen. In 2007 en 2008 werken de gemeenten samen aan de preventie en vermindering van het zwerfafval.

Aanpak

Onderdeel van dit project is een (beter) afvalbakkenbeleid. Er wordt bekeken op welke plaatsen afvalbakken moeten staan en waar het juist beter is om ze niet te plaatsen. Verder wordt er meer nadruk gelegd op toezicht en handhaving. De pakkans bij het gooien van afval op straat wordt groter.

Om het project te laten slagen, is een nauwe samenwerking met scholen, politie en Halt van belang. Hen wordt dan ook gevraagd hieraan hun medewerking te verlenen. Vooral de scholen kunnen een grote rol spelen. Daarvoor zijn lespakketten en leskisten (met bijvoorbeeld knutselopdrachten) beschikbaar, zowel van Nederland Schoon als van het Milieu Educatie Centrum in Eindhoven. Ook wordt er gedacht aan ludieke acties, zoals het plaatsen van een kauwgompaal bij scholen.

Daarnaast wordt er extra aandacht besteed aan de zogenoemde `hotspots'. Dat zijn plaatsen waar veel zwerfafval blijft liggen. Het gaat daarbij onder andere om fietsroutes van scholieren, hangplekken, parkeerplaatsen en de omgeving van horeca en winkels.

Ook wordt het project regelmatig onder de aandacht gebracht via persberichten, artikelen, posters en dergelijke.

Effect

Om te kunnen beoordelen of al deze activiteiten effect hebben, wordt een aantal zaken gevolgd. Zo wordt bijvoorbeeld bijgehouden hoeveel klachten over zwerfafval er binnenkomen, hoeveel afval er in de afvalbakken zit en hoeveel er nog op straat wordt aangetroffen.

Samenwerking

Sinds een aantal jaren wordt door de vijf Kempengemeenten op een aantal terreinen samengewerkt. Eén van de thema's is afval.


---