Ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit

Kamerbrief met het verslag van de Landbouwraad op 19 maart in Brussel

De Voorzitter van de Tweede Kamer

der Staten-Generaal


Postbus 20018

2500 EA 's-Gravenhage

uw brief van uw kenmerk ons kenmerk datum

IZ. 2007/642 29 maart 2007

onderwerp bijlagen

Verslag Landbouwraad van 1 19 maart 2007
Geachte Voorzitter,

Hierbij informeer ik u over de uitkomsten van de Landbouwraad die op 19 maart jl. in Brussel plaatsvond.

De Raad bereikte een politiek akkoord over vrijwillige modulatie en heeft Raadsconclusies aangenomen over werkgelegenheid op het platteland. Verder hield de Raad een oriën- terend debat over het voorstel voor één gemeenschappelijke marktordening aan de hand van een aantal vragen die het voorzitterschap had opgesteld.

Onder "diversen" kwam een groot aantal onderwerpen aan bod. Milieucommissaris Dimas gaf een reactie op de discussie in de Landbouwraad van januari jl. over de Europese Bodemstrategie, waar hij toen niet bij aanwezig kon zijn. Vervolgens kreeg de Raad informatie over vogelgriep, de veterinaire onderhandelingen met de Rusland en de uitkomsten van twee in Duitsland gehouden conferenties over preventie ten behoeve van Ministerie van Landbouw, gezondheid, voeding en lichaamsbeweging en over hernieuwbare energiebronnen. Natuur en Voedselkwaliteit Ten slotte informeerde de Commissie de Raad over de stand van zaken in de WTO- Directie Internationale onderhandelingen. Zaken
Bezuidenhoutseweg 73
Postadres: Postbus 20401 Vrijwillige modulatie 2500 EK 's-Gravenhage De Raad heeft unaniem een politiek akkoord bereikt over vrijwillige modulatie, waar ik Telefoon: 070 - 3786868 volledig achter sta. Het compromis doet recht aan de zorgen van de Raad, het Europees Fax: 070 - 3786100 Parlement (EP) en de Commissie. Het Verenigd Koninkrijk (VK) en Portugal kunnen nu als enige lidstaten de door hen gewenste vrijwillige modulatie toepassen. Hierdoor kunnen zij tot maximaal 20% van de middelen voor directe inkomenssteun afromen en inzetten voor

hun plattelandsontwikkelingsprogramma's. Het VK legde een verklaring af dat het in alle vier landsdelen (Engeland, Schotland, Wales en Noord-Ierland) modulatie zal toepassen, dat het modulatiepercentage overal lager zal liggen dan de maximaal toegestane 20% en dat in ieder geval in Engeland sprake zal zijn van substantiële nationale cofinanciering. Raad en Commissie legden een gezamenlijke verklaring af dat het onderwerp (vrijwillige) modulatie nadrukkelijk een punt van discussie zal zijn gedurende de discussie over de health check van het Gemeenschappelijk Landbouwbeleid (GLB) in 2008.

Datum Kenmerk Paraaf: Vervolgblad 29 maart 2007 IZ. 2007/642 2

Het bereikte politieke akkoord maakt het mogelijk dat het Europees Parlement de blok- kade van 20% van de plattelandsmiddelen kan opheffen. De budgetcommissie van het Europees Parlement heeft inmiddels op woensdag 21 maart jl. unaniem het besluit van de Raad geaccepteerd, waarmee de weg vrij is gemaakt naar opheffing van de budgetblokkade in de eerstvolgende plenaire vergadering van het Europees Parlement.

Eén gemeenschappelijke marktordening
Het voorzitterschap had een drietal vragen geformuleerd, aan de hand waarvan de Raad een oriënterend debat heeft gehouden over het Commissievoorstel voor één gemeen- schappelijke marktordening (GMO).

Ik heb ten algemene aangegeven blij te zijn met de ambitie van de Commissie de administratieve lasten met een kwart te verminderen. Verder heb ik aangegeven dat Nederland sinds enkele jaren actief werkt aan administratieve lastenverlichting. Ook heb ik aangegeven dat dit voorstel niet mag worden aangegrepen om te komen tot een beleidsinhoudelijke herziening van de marktordeningen. Daarvoor is de health check bedoeld.

In het debat over de opname van de (nog te hervormen) marktordeningen voor wijn en groenten & fruit in de nieuwe gemeenschappelijke marktordening toonden vrijwel alle lidstaten zich voorstander van opname van alle marktordeningen in het voorstel. Enkele lidstaten spraken echter een duidelijke voorkeur uit om de besluitvorming over de hervormingen van de marktordeningen groenten & fruit en wijn af te wachten. Ik heb evenals de meeste andere ministers aangegeven van mening te zijn dat nu al de voor- zieningen kunnen worden getroffen om deze marktordeningen na een akkoord over hun hervorming direct op te nemen in de nieuwe gemeenschappelijke marktordening. Daarmee kan het beste worden bijgedragen aan de nagestreefde vereenvoudiging van het GLB.

Wat de betreft de eventuele overdracht van bevoegdheden van de Raad naar de Commissie, hadden de meeste ministers voorkeur voor een "van geval tot geval"- benadering.
Over de criteria die hiervoor bepalend zouden moeten zijn, liepen de meningen echter uiteen. Ik heb aangegeven mij te kunnen vinden in een benadering waarbij van geval tot geval wordt bezien of overdracht van bevoegdheden verantwoord is. Daarbij heb ik benadrukt dat de Raad het enige politieke besluitvormingsorgaan binnen het EU- landbouwbeleid dient te blijven. De bevoegdheden van de Commissie dienen te (blijven) liggen op het vlak van de technische uitwerking en verdere invulling hiervan. Veel andere lidstaten hadden dezelfde mening. Ook heb ik het belang van vereenvoudiging van de regelgeving voor handelsnormen voor siergewassen, groenten en fruit benadrukt.

Ten slotte had het voorzitterschap de Raad gevraagd of het interventiemechanisme voor varkensvlees kon worden afgeschaft omdat deze al dertig jaar niet meer is toegepast. Ik heb aangegeven veel te voelen voor het voorstel van de Commissie omdat na dertig jaar wel kan worden geconcludeerd dat dit instrument in de praktijk een dode letter is.

Datum Kenmerk Paraaf: Vervolgblad 29 maart 2007 IZ. 2007/642 3

Een meerderheid van lidstaten gaf echter aan de (theoretische) interventiemogelijkheid voor varkensvlees te willen handhaven.

Werkgelegenheid op het platteland
De Raad heeft unaniem Raadsconclusies aangenomen over een Commissiemededeling met de titel "Werkgelegenheid in plattelandsgebieden: de banenkloof dichten". Commissaris Fischer Boel gaf aan werkgelegenheid één van de belangrijkste aandachts- punten te vinden in de verdere ontwikkeling van het EU-plattelandsbeleid. De conclusies bieden naar mijn mening ruim voldoende mogelijkheden voor nationale prioriteiten en maatregelen, in overeenstemming met het plattelandsontwikkelings- programma en met oog voor regionale diversiteit.

Ervaringen met de uitvoering van controles in de voedselketen en mogelijkheden voor verdere verbetering
De Raad heeft tijdens de lunch met Commissaris Kyprianou gesproken over de uitvoering van controles in de voedselketen. Eensgezind werd het belang voor de EU onderstreept om leidend te blijven op het gebied van veiligheid en kwaliteit van voeding en diervoeders en waar nodig bestaande wetgeving daarop aan te passen, maar wel zonder daarbij de administratieve lasten te verhogen. Alle lidstaten hebben aangegeven zich in te zetten voor een goede implementatie van bestaande wetgeving.

Thematische strategie voor bodembescherming
De Commissie gaf bij monde van milieucommissaris Dimas aan in te zetten op een alomvattend bodembeschermingsbeleid. Ook benadrukte Dimas dat de landbouw dit als een kans en niet als een bedreiging moet zien. Bestaande wetgeving (zoals plattelands- beleid, cross compliance en de kaderrichtlijn water) volstaat volgens de Commissaris niet om de steeds verder verslechterende bodemkwaliteit aan te pakken en een duurzaam bodemgebruik te bereiken.

Ik heb aangegeven dat Nederland Europese samenwerking op het gebied van bodem- beleid steunt, maar geen voorstander is van een bodemrichtlijn. Het zou niet propor- tioneel zijn om het stimuleren van duurzaam bodemgebruik af te dwingen via juridisch bindende communautaire regels. Verscheidene lidstaten volgden dezelfde lijn en beantwoordden de subsidiariteitvraag eveneens negatief. Zij volgden mijn pleidooi voor maatwerk op nationaal en lokaal niveau. Andere landen verwelkomen de wens van de Commissie om tot een bodemrichtlijn te komen juist.

Vogelgriep (H5N1)
Commissaris Kyprianou heeft de Raad schriftelijk geïnformeerd over de laatste stand van zaken over het voorkomen van vogelgriep, zowel binnen als buiten de EU. De uitbraak in het Verenigd Koninkrijk van 3 februari jl. is inmiddels onder controle, evenals de eerdere uitbraak in Hongarije op 24 januari van dit jaar.

Datum Kenmerk Paraaf: Vervolgblad 29 maart 2007 IZ. 2007/642 4

Veterinaire onderhandelingen tussen de EG en Rusland Commissaris Kyprianou deed eveneens kort verslag van de stand van zaken in de veterinaire en fytosanitaire onderhandelingen met Rusland. Op diverse terreinen zijn er problemen. De exportmogelijkheden voor EU-lidstaten worden hierdoor telkens weer opnieuw bedreigd. Ik steun de Commissie in haar pogingen de gerezen problemen in dialoog met de Russische autoriteiten tot een oplossing te brengen.

Terugkoppeling over twee conferenties
Raadsvoorzitter Seehofer deed kort verslag van een begin maart georganiseerde conferentie over hernieuwbare energiebronnen en een conferentie over preventie ten behoeve van gezondheid, voeding en lichaamsbeweging.

WTO-onderhandelingen
Commissaris Fischer Boel gaf een korte toelichting op de stand van zaken in de WTO- onderhandelingen. De afgelopen weken hebben in Genève en Londen met enkele WTO- partners, zoals de VS, India, Japan en Brazilië, bilaterale gesprekken plaatsgevonden. Daarbij is er helaas weinig vooruitgang geboekt. De Commissaris benadrukte dat zij zich houdt aan haar mandaat. Diverse lidstaten toonden zich niettemin bezorgd over de houding van de Commissie en drukten de Commissaris op het hart zich inderdaad strikt aan haar onderhandelingsmandaat te houden. Ook wezen veel landen op het belang van concessies van de VS.

Zelf heb ik aangegeven de formele hervatting van de onderhandelingen te verwelkomen, maar nog wel nog zorgen te hebben op het gebied van de afspraken over parallelle uitfasering van exportsteun. Ook heb ik een lans gebroken voor uitfasering van exportrestituties via budgetplafonds in plaats van volumeplafonds en heb ik het belang van non-trade concerns - en dierenwelzijn in het bijzonder - benadrukt. Ik heb de Commissaris ook opgeroepen om bij de keuze van gevoelige producten rekening te houden met een aantal dierenwelzijngevoelige producten in de lage tariefbanden. Ook de noodzaak tot evenwicht tussen 'geven en nemen' bij de onderhandelingen en het belang van eenheid ter versterking van de onderhandelingspositie van de EU heb ik aan de orde gesteld.

En marge van de Raad heb ik bilaterale gesprekken gevoerd met Commissaris Fischer Boel, Commissaris Kyprianou, de Vlaamse premier Leterme en de Duitse staatssecretaris Lindemann. Verder heb ik kennisgemaakt met de Nederlandse Europarlementariërs die zitting hebben in de commissies Landbouw en Plattelandsontwikkeling, Visserij en Milieubeheer, Volksgezondheid en Voedselveiligheid. Ook heb ik een petitie in ontvangst genomen van de dierenwelzijnsorganisatie "Compassion in World Farming" die hiermee aandacht vroeg voor handhaving van de afspraak dat legbatterijen in 2012 zullen verdwijnen.

Datum Kenmerk Paraaf: Vervolgblad 29 maart 2007 IZ. 2007/642 5

Ik zie de petitie als ondersteuning van het bestaande Europese beleid om de batterijkooisystemen per 2012 te verbieden.

DE MINISTER VAN LANDBOUW, NATUUR EN
VOEDSELKWALITEIT,

G. Verburg

Datum Kenmerk Paraaf: Vervolgblad 29 maart 2007 IZ. 2007/642 6

Bijlage 1

De volgende punten zijn als A-punt, dat wil zeggen zonder verdere discussie, door de Raad aangenomen:


- Aanneming van een verordening van de Raad houdende afwijking van Verordening nr. 2597/97 ten aanzien van in Estland geproduceerde consumptiemelk;
- Zevende zitting van het bossenforum van de Verenigde Naties - UNFF 7 (16-27 april 2007);

- Aanneming van een besluit van de Raad inzake de ondertekening en de voorlopige toepassing van de Overeenkomst tussen de Europese Gemeenschap en de regering van Maleisië inzake bepaalde aspecten van luchtdiensten;
- Aanneming van een verordening van de Raad tot wijziging van bijlage I bij Verordening (EEG) nr. 2658/87 met betrekking tot de tarief- en statistiek- nomenclatuur en het gemeenschappelijk douanetarief;
- Resultaat van de triloog van 7 maart 2007 (Interinstitutioneel Akkoord van 17 mei 2006);

- Voorstel voor kredietoverschrijving nr. DEC2/2007 binnen afdeling III - Commissie - van de algemene begroting voor het begrotingsjaar 2007 (NVU);
- Voorstel voor kredietoverschrijving nr. DEC3/2007 binnen afdeling III - Commissie - van de algemene begroting voor het begrotingsjaar 2007 (NVU);
- Voorstel voor kredietoverschrijving nr. DEC4/2007 binnen afdeling III - Commissie - van de algemene begroting voor het begrotingsjaar 2007 (NVU);
- Voorstel voor kredietoverschrijving nr. DEC5/2007 binnen afdeling III - Commissie - van de algemene begroting voor het begrotingsjaar 2007 (NVU);
- Voorstel voor kredietoverschrijving nr. DEC6/2007 binnen afdeling III - Commissie - van de algemene begroting voor het begrotingsjaar 2007 (NVU);
- Voorstel voor kredietoverschrijving nr. DEC7/2007 binnen afdeling III - Commissie - van de algemene begroting voor het begrotingsjaar 2007 (NVU);
- Toegang van het publiek tot documenten:
o Confirmatief verzoek van de heer Aurel SARI (01/c/01/07) o Confirmatief verzoek van mevrouw Ellen GEVERS (05/c/01/07) o Confirmatief verzoek 06/c/01/07;

- Comité van de Regio's:
o Benoeming van 1 lid en 2 plaatsvervangende leden (IT); o Benoeming van 1 plaatsvervangend lid (NL);

- Goedkeuring van de verkiezing van een ondervoorzitter van Eurojust;
- Ontwerp van een gemeenschappelijk standpunt van de Raad houdende verlenging van beperkende maatregelen tegen bepaalde functionarissen van Belarus;
- Vervolg op het arrest van het Gerecht van eerste aanleg in zaak T-228/02, OMPI tegen de Raad, aan de advocaat van Sofiane Fahas te richten brief;
- Aanneming door de Raad van een gemeenschappelijk optreden ter ondersteuning van de vernietiging van chemische wapens in de Russische Federatie in het kader van de strategie van de EU tegen de verspreiding van massavernietigingswapens;
- Aanneming door de Raad van een gemeenschappelijk optreden betreffende de ondersteuning van OPCW-activiteiten in het kader van de uitvoering van de strategie van de EU ter bestrijding van de verspreiding van massavernietigingswapens;

Datum Kenmerk Paraaf: Vervolgblad 29 maart 2007 IZ. 2007/642 7


- Aanneming door de Raad van een geactualiseerde versie van de gemeenschappelijke EU-lijst van militaire goederen (goederen waarop de Gedragscode van de Europese Unie betreffende wapenuitvoer van toepassing is);
- Verordening van de Raad tot wijziging van het Financieel Reglement van toepassing op het 9e Europees Ontwikkelingsfonds;

- Betrekkingen met de ACS-landen en de LGO: o Verklaring van de Raad betreffende de betrouwbaarheidsverklaring van de Rekenkamer inzake de activiteiten van het 6e, 7e, 8e en 9e Europees Ontwikkelingsfonds (EOF) voor het begrotingsjaar 2005; o Aanbeveling van de Raad inzake de aan de Commissie te verlenen kwijting voor de uitvoering van de verrichtingen in het kader van het Europees Ontwikkelingsfonds (6e, 7e, 8e en 9e EOF) voor het begrotingsjaar 2005;
- Aanneming van een besluit van de Raad tot wijziging van Besluit 2001/822/EG betreffende de associatie van de landen en gebieden overzee met de Europese Gemeenschap;

- Addendum op de richtsnoeren voor de onderhandelingen over de economische partnerschapsovereenkomsten met de ACS-landen en -regio's.


---- --