Gemeente Hoorn


Pasfotoautomaat stadhuis Hoorn per 1 mei weg

30 maart 2007 - Vanaf 1 mei is het niet meer mogelijk pasfotos te maken met de pasfotoautomaat in het Hoornse stadhuis.

De gemeente Hoorn heeft besloten de automaat weg te halen omdat sinds de pasfoto-eisen zijn verzwaard het gebruik ervan in de praktijk te veel problemen opleverde. Duidelijke gebruiksinstructies op het apparaat mochten niet baten. Veel bezoekers hadden er moeite mee om tot goede fotos te komen.

Nieuwe paspoorten en Nederlandse identiteitskaarten zijn sinds 26 augustus 2006 voorzien van een chip. Deze chip bevat biometrische kenmerken van de houder van het paspoort en kan worden uitgelezen op Schiphol en andere luchthavens. Dit heeft tot gevolg dat de eisen die gesteld worden aan pasfoto's strenger zijn dan voorheen. Zo moet de foto in kleur zijn, een lichtgrijze achtergrond hebben, dient men er recht van voren op te staan met een neutrale blik (dus niet meer lachen), de ogen volledig zichtbaar, enzovoorts. Aan welke eisen pasfotos moeten voldoen, is te vinden op www.paspoortinformatie.nl

Lastig
De eisen zijn van dien aard dat het heel lastig is een automaat pasfotos te laten maken die aan alle maatstaven voldoen. Dit geldt ook voor de pasfotoautomaat in het stadhuis. Zeer weinig mensen slagen er zonder hulp van de medewerkers in pasfotos te fabriceren die acceptabel zijn.
Voor de bezoekers is het frustrerend opnieuw geld in de automaat te moeten stoppen als de fotos niet goed genoeg blijken te zijn voor een paspoort of identiteitskaart.
Het is raadzamer - en uiteindelijk soms ook goedkoper - de pasfotos te laten nemen door een vakfotograaf. Vakfotografen weten precies aan welke eisen de fotos moeten voldoen.

Voor de gemeente Hoorn zijn de in de praktijk gerezen problemen aanleiding de pasfotoautomaat in de hal van het stadhuis met ingang van 1 mei 2007 op te heffen.