FNV Bondgenoten

FNV Bondgenoten: treinschoonmakers in actie tegen schoonmaakbedrijf CSU

Vrijdag 30 maart trekken ongeveer 50 schoonmakers van treinen en stations per trein naar het hoofdkantoor van schoonmaakbedrijf CSU om daar een salarisgarantie af te dwingen. De schoonmakers gaan per 1 april over naar CSU, dat sinds kort NS als nieuwe klant heeft. De schoonmakers vrezen door die overgang toeslagen en onkostenvergoedingen kwijt te raken en willen garanties van CSU.

NS besteedt elke drie jaar zijn schoonmaakwerk aan en nu heeft CSU die klus binnengehaald door NS een tarief te bieden dat 15% onder de kostprijs ligt. NS bespaart daarmee 2 miljoen euro. "Goed nieuws voor NS en CSU, maar slecht nieuws voor de schoonmakers", zegt Ron Meyer, bestuurder FNV Bondgenoten. "Om dat terug te verdienen, schrapt CSU bijvoorbeeld de reiskostenvergoedingen en persoonlijke toeslagen die ze nu wel nog krijgen. Ook gaat CSU opeens WGA-premie van hun loon inhouden. Dat is ook nog `s 10 euro netto per maand. Ze houden dan zo'n 1300 euro netto per maand over. Daar kan je geen gezin van onderhouden."

Naast de inkomensachteruitgang wacht de schoonmakers een stijging van de werkdruk. "Op dit moment moeten schoonmakers met zijn tweeën een dubbeldekker van 160 meter lang met zes rijtuigen en vier wc's in 2 uur schoonmaken. Alle rommel eruit, vloeren, ramen en bekleding schoon. Dat zal nog sneller moeten, want CSU moet zijn investering terugverdienen", zegt Meyer. "Of NS en vooral ook de reiziger daar bij mee moet zijn is de vraag, want als je zo snel moet gaan werken, gaat de kwaliteit daar onder lijden".

---