Openbaar Ministerie

Doodsoorzaak man uit Buinen onbekend

Assen, 30 maart 2007

Het Openbaar Ministerie Assen heeft de resultaten van het toxicologisch onderzoek van het Nederlands Forensisch Instituut ontvangen. Op basis van de resultaten van het toxicologisch onderzoek kan de doodsoorzaak van de man uit Buinen niet verklaard worden. Dhr. Frikken werd op dinsdag 23 januari levenloos bij zijn woning in Buinen aangetroffen.

Status echtgenote en zoon
De echtgenote en de zoon worden door het OM niet langer als verdachte gezien. Het OM heeft hen hierover inmiddels geïnformeerd. In het onderzoek werden de echtgenote en zoon in februari aangehouden voor verhoor. Zij werden verdacht van eventuele betrokkenheid bij de dood van dhr. Frikken. Op basis van de resultaten van het strafrechtelijk onderzoek (verhoren en het NFI onderzoek) is niet gebleken dat zij op de een of andere manier betrokken waren bij zijn dood.

Toxicologisch onderzoek en het NFI
Op basis van de resultaten van de gerechtelijke sectie is vervolgens een toxicologisch onderzoek uitgevoerd. Dit onderzoek vond plaats omdat de gerechtelijke sectie geen evidente doodsoorzaak had opgeleverd en dus met een vergiftiging rekening diende te worden gehouden.

Toxicologie onderzoekt de invloed van lichaamsvreemde stoffen op het lichaam en het gedrag. Hiertoe wordt er chemisch onderzoek uitgevoerd in biologische materialen. Meestal worden bloed en urine onderzocht op de aanwezigheid van lichaamsvreemde stoffen, dit heeft ook plaats gevonden bij dhr. Frikken. In zijn bloed en urine werd een concentratie alcohol en medicijnen aangetroffen. Op basis van de resultaten van het toxicologisch onderzoek en de sectie kan de doodsoorzaak van dhr. Frikken niet verklaard worden.

Het onderzoek naar de dood van dhr. Frikken is bij deze afgerond. Uiteraard wordt de zaak opnieuw bezien indien zich nieuwe ontwikkelingen zouden voordoen.