Ministerie van Defensie

Beantwoording kamervragen opleiding ´Uniformberoepen´ Deltion College

Vraagsteller: Lid Eijsink (PVDA)
:

Ministerie van Defensie

Postbus 20701 2500 ES Den Haag Telefoon (070) 318 81 88 Fax (070) 318 78 88

Aan De Voorzitter van de Tweede Kamer
der Staten-Generaal
Plein 2
2511 CR Den Haag
Datum 30 maart 2007
Ons kenmerk D2007009422

Onderwerp Antwoorden op vragen van het lid Eijsink (PvdA) over opleiding "Uniformberoepen" van het Deltion College te Zwolle (nr. 2060708560).

In bijlage bied ik u, mede namens de Staatssecretaris van Onderwijs, Cultuur en Wetenschappen, de antwoorden aan op de vragen van het lid Eijsink (PvdA) over de opleiding "Uniformberoepen" van het Deltion College te Zwolle (nr. 2060708560, ingezonden 2 maart 2007).

DE STAATSSECRETARIS VAN DEFENSIE,

Pagina 1/4

Ministerie van Defensie

Postbus 20701 2500 ES Den Haag Telefoon (070) 318 81 88 Fax (070) 318 78 88

Antwoorden op vragen van het lid Eijsink (PvdA) aan de Minister van Defensie en de Staatssecretaris van Onderwijs, Cultuur en Wetenschappen naar aanleiding van opleiding "Uniformberoepen" van Deltion College Zwolle (nr. 2060708560, ingezonden 2 maart 2007).

1.
Kent u het artikel `Deltion leidt de onderofficieren van de toekomst op'?

Ja

2.
Kan deze vooropleiding voor een functie in de Krijgsmacht op vmbo 3 niveau alleen aan het Lyceum Uniformberoepen én Sport van het Deltion College gevolgd worden? Zo ja, betreft het hier een experiment of proef? Zo ja, wat zijn de randvoorwaarden en doelstellingen van deze proef? Hoe transparant is een en ander opgezet, ook naar andere onderwijsinstellingen, de onderwijsinspectie en de Kamer? Wanneer en hoe wordt dit experiment geëvalueerd?

3.
Indien de evaluatie positief uitvalt, bent u dan van zins om andere vmbo-instellingen te stimuleren om deze opleiding ook elders aan te bieden?

Antwoord op 2 en 3
Anders dan de vraag suggereert gaat het om een mbo-opleiding en niet om een vmbo- opleiding. Er is geen sprake van een experiment of proef, maar van het voortzetten van een bestaande ontwikkeling. De Koninklijke Landmacht maakt al enige jaren met succes gebruik van instroomopleidingen op mbo-niveau 1 en 2, waarbij leerlingen van Regionale Opleidingen Centra geworven worden voor functies op het niveau soldaat/korporaal. Om de instroommogelijkheden ook uit te breiden naar het niveau van onderofficiersfuncties wordt dit opleidingsconcept verruimd naar mbo-niveau 3 en 4.

Pagina 2/4

Ministerie van Defensie

Postbus 20701 2500 ES Den Haag Telefoon (070) 318 81 88 Fax (070) 318 78 88

Voor het schooljaar 2007-2008 is een aantal ROC'a benaderd die zowel ervaring hebben met instroomopleidingen voor de Koninklijke Landmacht als met de mbo-opleiding `Sport en Bewegen'. Het Deltion College was bereid om samen met de Koninklijke Landmacht de nieuwe instroomopleiding `Sport en Bewegen' te ontwikkelen.

Het is de bedoeling dit opleidingstraject volgend voorjaar bij meer ROC'a aan te bieden. Daartoe vinden sinds begin maart besprekingen plaats tussen diverse ROC'a , brancheorganisaties en de Koninklijke Landmacht. Doelstelling is om met ingang van het schooljaar 2008/2009 meerdere instroomopleidingen op mbo-niveau 3 aan te bieden. Het gaat daarbij om diverse opleidingsrichtingen, t.w. `bouw', `autotechniek', `ict', `techniek', `zorg' en `vrede en veiligheid'. Als vanzelfsprekend wordt op basis van de resultaten, waaronder de instroom bij defensie, uiteindelijk vastgesteld of de opleiding in de aangeboden vorm al dan niet gecontinueerd wordt.

4.
Onderschrijft u de mening dat deze opleiding geen éénrichtingsverkeer richting Defensie is? Welke garanties zijn er voor de betreffende leerlingen dat dit in de praktijk ook de facto niet het geval zal zijn?

De basis van de opleiding is een civiel opleidingsprofiel met bijbehorend diploma. In de praktijk betekent het dat leerlingen de leerstof krijgen aangeboden in de context van het militaire beroep. Indien een leerling aan het einde van de opleiding besluit om niet naar de onderofficiersopleiding van de Koninklijke Landmacht te gaan biedt het behaalde diploma voldoende basis voor een baan in de civiele sport- en bewegingsbranche.

5.
Hoe is een `militaire keuring' als toelatingseis voor deze opleiding te rijmen met de brede(re) opzet van de opleiding dan alleen als voorportaal voor een baan bij de Krijgsmacht?

De leerling wordt met instemming van zijn wettelijke vertegenwoordiger vooraf gescreend.

Pagina 3/4

Ministerie van Defensie

Postbus 20701 2500 ES Den Haag Telefoon (070) 318 81 88 Fax (070) 318 78 88

Daarbij wordt vastgesteld of de leerling na het afronden van de opleiding zal kunnen worden aangenomen bij de Koninklijke Landmacht. Leerlingen die daartoe niet geschikt worden bevonden, kunnen het reguliere civiele opleidingstraject Sport en Bewegen kiezen. Het vroegtijdig vaststellen van ongeschiktheid voor het militaire beroep voorkomt teleurstelling later in het traject.

6.
Hoe is de privacy voor de leerlingen gewaarborgd met betrekking tot deze keuringsgegevens die in handen komen van Defensie?

Het Dienstencentrum Medische Keuringen voert de medische screening uit. Dit is geen aanstellingskeuring. Het dienstencentrum handelt voor wat betreft de bescherming van persoonlijke gegevens naar bepalingen zoals die in de Wet op de Bescherming Persoonsgegevens zijn aangegeven. De privacy van de leerlingen is daarmee gewaarborgd.

7.
Is bij de opzet van deze opleiding en de doorstroom naar een militaire defensiefunctie rekening gehouden met het `Verdrag tegen kindsoldaten'? Wordt de drempel van 18 jaar voor feitelijke instroom in een militaire Defensiefunctie - door expliciete (contractuele) instemming van de (dan meerderjarige) betrokkene - volledig gewaarborgd?

Leerlingen zijn bij aanvang van de opleiding minimaal 16 jaar. De opleiding duurt 2 tot 2,5 jaar. Gedurende de opleiding is geen sprake van feitelijke instroom in een Defensiefunctie. Op het tijdstip waarop de leerling de opleiding heeft afgerond, kiest voor een baan bij Defensie en als militair kan worden aangesteld, heeft deze dus de leeftijd van 18 jaar al bereikt.

Pagina 4/4


---- --