Gemeente Zoetermeer

Financiële tegenvallers bedreigen Zoetermeer

Zoetermeer moet de komende jaren een aantal financiële tegenvallers oplossen. Hierdoor moet dekking gezocht worden voor knelpunten van minstens EUR 4 miljoen structureel. Oorzaken zijn onder meer een geringere groei van het aantal woningen en inwoners, de hogere personeelskosten, de tegenvallende ontwikkelingen bij de brandweer en de gevolgen van het nieuwe regeerakkoord. Het college van B&W van Zoetermeer heeft de gemeenteraad vandaag in een brief van de verwachte financiële ontwikkelingen op de hoogte gebracht.

Het college wil de raad in een zo vroeg mogelijk stadium op de hoogte brengen van de gesignaleerde verwachte financiële tegenvaller. Tijdens de voorbereidingen van het voorjaarsdebat is in het college geconstateerd dat Zoetermeer met een aantal clusters van problemen te maken krijgt. Zo laat de prognose voor de woningbouwplannen een vertraging zien. Daarnaast is er sprake van gezinsverdunning, minder bewoners per huis. Hieruit volgt een lagere uitkering uit het Gemeentefonds. Deze twee punten zorgen voor een negatieve invloed op de begroting van EUR 1 miljoen.
Verwachte hogere loonstijgingen zorgen voor structureel hogere uitgaven van EUR 1,3 miljoen. De ontwikkelingen rondom de arbeidstijden bij de brandweer zorgen voor een extra uitgave van bijna

EUR 1 miljoen. Het college heeft besloten dit niet mee te nemen in het voorjaarsdebat. De VNG zal namelijk een claim neerleggen bij het Rijk waardoor deze kosten niet ten laste komen van de gemeenten. Het nadeel op de veranderde levensloopregeling bij de brandweer van EUR 0,3 miljoen, wordt wel meegenomen.
De consequenties van het regeerakkoord voor Zoetermeer zijn nog niet met zekerheid in te schatten. De mogelijke gevolgen worden wel genoemd, maar nog niet meegenomen in de berekeningen voor het voorjaarsdebat.
Tot en met 2009 krijgt Zoetermeer jaarlijks EUR 1,5 miljoen via het Gemeentefonds voor Openbare Orde en Veiligheid. In het nieuwe regeerakkoord zijn deze middelen per 2010 niet meer opgenomen. De VNG zet zich in om deze middelen alsnog in het Gemeentefonds te krijgen.

Bovengenoemde tegenvallende inkomsten zorgen er, samen met een aantal andere posten van tezamen EUR 1,4 voor dat de gemeente Zoetermeer een financieel knelpunt van structureel minstens
EUR 4 miljoen moet oplossen. Het college zoekt hier oplossingen voor en wil de komende maanden meer duidelijkheid krijgen over de risico's.