Regiopolitie Noord- en Oost-Gelderland

22 milieuovertreders bekeurd en 20 verdachte situaties geconstateerd

Politie controleert vanuit de lucht

Regio, 30-03-2007

Op 10 en 22 maart jl. heeft de Politie IJsselland op diverse locaties in het district Midden milieucontroles gehouden vanuit de lucht. Met een helikopter werd in de gemeentes Zwolle, Dalfsen, Ommen en Hardenberg gecontroleerd op onder andere het illegaal verbranden van afval. Dit resulteerde in totaal in 42 geconstateerde overtredingen, waarvoor in de meeste gevallen proces-verbaal is opgemaakt.

Voorjaarscontrole

Zaterdag 10 maart vond de jaarlijkse voorjaarscontrole op het verbranden van afval plaats. Tijdens deze acties is er samengewerkt met verschillende partners, waaronder de gemeenten Dalfsen, Ommen en Zwolle. Het milieuteam op de grond - heeft in zes koppels in verschillende woonwijken gesurveilleerd. Zij werden vanuit de lucht ondersteund en kregen aanwijzingen door om op deze manier adequaat te reageren op waarnemingen van afvalverbrandingen.

In totaal leverde deze controle het volgende op:

13x PV voor verbranden van afval

2x PV voor de Visserijwet

1x PV Wet verontreiniging Oppervlaktewater

2x PV terzake rijtechnische staat voertuigen

2x PV terzake afval op de bodem

2x PV loslopende honden

Video-opnamen vanuit de lucht

Op donderdag 22 maart is er een controle geweest met de zogenaamde tele-heli. Tijdens de vluchten van de tele-heli worden er vanuit de helikopter video-opnamen gemaakt van vooraf geselecteerde locaties. Via een grondstation is het mogelijk om live mee te kijken op een groot scherm. Vanuit de lucht wordt gecontroleerd op grove overtredingen op het gebied van milieu, zoals verontreinigingen. Tijdens de vlucht is er ook contact met de bemanning van de helikopter, zodat er vanaf de grond gestuurd kan worden. Wanneer men iets verdachts ziet, krijgt de helikopter de opdracht om bijvoorbeeld vanuit een andere hoek te filmen of in te zoomen. Donderdag zijn er in totaal 45 locaties in en rondom Zwolle gecontroleerd. Dit resulteerde in de volgende verdachte waarnemingen:

6 x mestopslagen

6 x afvalopslag

2 x uitbreiding van een bedrijf (zonder vergunning)

1 x percolaat van een composteerbedrijf

1 x mestbassin niet in orde

1 x sloopterrein autowrakken

1 x opslag gasflessen en vaten bij nieuwbouwwerkzaamheden

1 x gebruik gebouwen in strijd met bestemming

1 beroepsvisser is bekeurd n.a.v. waarnemingen vanuit de heli

Deze waarnemingen worden nog nader onderzocht.

Groot gebied in kaart

Het voordeel van de tele-heli is dat er in een korte tijd een groot gebied in kaart wordt gebracht. Deze controle verbetert de samenwerking tussen verschillende partners en maakt het mogelijk om effectief te handhaven door gezamenlijk op te treden tegen (milieu-)overtreders. Tele-heli is een samenwerking tussen de politie en gemeenten, provincie, waterschappen, Openbaar Ministerie en rijksinspecties.