Politie Midden- en West Brabant

Extra functies politiebureaus

TILBURG, 30 maart 2007

Door de reorganisatie van noodhulpdiensten in de politieregio Midden en West Brabant hebben enkele politiebureaus er een functie bij gekregen. Vanaf eind februari 2007 betreft dit politiebureau Dongen en vanaf eind maart is dat bureau Vlaanderenstraat in Breda en het voormalige bureau Bovendonk in Bergen op Zoom.

Deze bureaus doen vanaf die data niet alleen dienst als politiebureau, maar ook als aankomst- en vertrekpunt voor de noodhulpdienst van de politiedistricten Oosterhout, respectievelijk Breda en Bergen op Zoom. De noodhulpdienst in Dongen en Bovendonk zal tijdelijk daar gevestigd zijn, totdat de nieuwe politiebureaus voor de noodhulpdienst klaar zijn. Het politiebureau in Tilburg-Zuid geeft al enige tijd onderdak aan de noodhulpdiensten van het politiedistrict Tilburg.

Waarom een nieuwe functie

De nieuwe functie van de bureaus is het gevolg van een interne reorganisatie van de regionale noodhulpdiensten Midden en West Brabant. Deze reorganisatie was noodzakelijk om de gewenste doelstellingen te bereiken, zoals binnen 15 minuten op de plaats van het incident zijn en een uitstekende dienstverlening. Doordat alle teams op dezelfde manier werken, kunnen zij elkaar ondersteunen indien dat nodig is.

Spoedmeldingen

Het team Noodhulp verzorgt in principe de spoedmeldingen die bij de politie binnenkomen. Het is een onderdeel van de politie dat 24 uur per dag en 7 dagen per week actief is. Bijvoorbeeld bij aanrijdingen met letsel, overvallen, inbraken en geweldsdelicten. De noodhulp reageert op 112-meldingen die binnenkomen in de gemeenschappelijke meldkamer (GMK) van politie, brandweer en GGD. Het streven is om binnen 15 minuten na melding bij de meldkamer op de plaats van het incident te zijn. Daarbij staat dienstverlening hoog in het vaandel.

Direct reageren

Vanuit de vier locaties (Dongen, Vlaanderenstraat, Bovendonk en Tilburg-Zuid) vertrekken de noodhulpploegen naar de diverse gemeenten om daar te surveilleren totdat er een 112-melding binnenkomt. Via de satelliet kan de meldkamer precies zien waar elke politieauto of
-motor rijdt en op die manier de dichtstbijzijnde eenheid naar een melding sturen. Uiteraard werkt het noodhulpteam ook minder belangrijke meldingen af; het houdt ook kortstondige verkeerscontroles etc. De werkzaamheden zijn zodanig dat, in geval van nood, direct gereageerd kan worden.

Elk district heeft een eigen team; elk team een aantal ploegen, waar ook hondengeleiders en motorrijders deel van uitmaken.

Bron: Enny de Wit

Auteur: Ad van Eijkeren