Ministerie van Defensie

30-03-2007 14:07

NIEUWE COMMANDANT DEFENSIEACADEMIE

Commodore Siem van Groningen - Foto: ministerie van Defensie klik voor vergroting
Commodore mr. S. (Siem) van Groningen gaat leiding geven aan de Nederlandse Defensie Academie (NLDA). Hij begint 14 mei op zijn nieuwe werkplek en wordt op dat moment bevorderd tot generaal-majoor. Op 25 mei wordt het commando over de NLDA en tevens de functie van Gouverneur KMA officieel overgedragen. Van Groningen lost generaal-majoor drs. A.G.D. (Ton) van Osch af.

De Commandant NLDA geeft leiding aan de volgende onderdelen: Koninklijke Militaire Academie, Koninklijk Instituut voor de Marine, Faculteit Militaire Wetenschappen, Instituut Defensie Leergangen, Leergang Topmanagement Defensie, Nederlands Instituut voor Militaire Historie, Human Resources Management Academie en de Afdeling Bedrijfsvoering NLDA. Hij waarborgt kwaliteit en niveau van de wetenschappelijke opleiding. De commandant van de NLDA is tevens Gouverneur van de KMA en heeft in het kader van deze functie een bijzondere relatie met de stad Breda.

Van Groningen volgde in de periode 1974-1978 de militair wetenschappelijke officiersopleiding op de KMA. Na diverse operationele functies studeerde hij in 1985 in Leiden af op het gebied van Staats- en Bestuursrecht. In de periode 1994-1996 doceerde hij op het Instituut Defensie Leergangen. Tijdens zijn loopbaan heeft hij afwisselend een groot aantal beleids- en operationele functies gehad, waaronder een uitzending naar Bosnië, juridisch- en beleidsadviseur van de Bevelhebber der Luchtstrijdkrachten en Plaatsvervangend Commandant Ondersteunende Operaties en Diensten van de Tactische Luchtmacht. Op dit moment is Van Groningen commandant van het Logistiek Centrum van de Koninklijke Luchtmacht.

De huidige Commandant NLDA Van Osch wordt per 1 juni benoemd tot het nieuwe Hoofd Permanente Vertegenwoordiging bij de NAVO en de EU.