Gemeente Andijk


* Tweede regionale persverklaring over rioolbreuk in Wervershoof

Tweede regionale persverklaring over rioolbreuk in Wervershoof

Werkzaamheden persleidingbreuk Wervershoof laatste fase

Gisterochtend om 11.00 uur werd een persleidingbreuk gevonden vlak voor de Rioolwaterzuivering in Wervershoof van Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier. Er is vannacht met man en macht gewerkt om de persleiding te repareren. De werkzaamheden zijn in inmiddels in de laatste fase. We blijven alert.

Beton gestort

Vannacht was de bekisting voor de nieuwe persleiding gereed. In de vroege ochtend is speciaal sneldrogend beton gestort. Rond 16.00 uur vanmiddag wordt het beton getest op sterkte. Daarna bepaalt het hoogheemraadschap wanneer de persleiding belast kan worden.

Tot die tijd blijven vrachtwagens af en aan rijden vanuit het gebied om het rioolwater naar zuiveringen te brengen. Een klein deel leiden we om naar riooloverstorten die liggen aan goed doorspoelbare vaarten. Het gaat om:
o De Medemblikkervaart in Hoorn tussen de Drechterlandseweg en het gemaal bij de Willemsweg;
o De Molensloot tussen Lutjebroek en Andijk;
o De Groote Vliet en Kleine Vliet tussen Medemblik en Onderdijk; o De Kromme Leek tussen Nibbixwoud en Onderdijk.

Geen gevaar voor de volksgezondheid

Er is geen gevaar voor de volksgezondheid. Er bestaat een kans dat omwonenden nog enige dagen stankoverlast ervaren. Het advies voor zowel mens als dier is om niet in deze vaarten te zwemmen. De drinkwatervoorziening is op geen enkele manier in gevaar.

Beregenings- en drenkingsverbod blijft van kracht

Rayonbeheerders van het hoogheemraadschap inspecteren voortdurend de wateren in het gebied waar wordt overgestort. Het beregenings- en drenkingsverbod voor vee blijft voorlopig van kracht. Rayonbeheerders benaderen agrariërs die beregenen of hun vee toch uit de sloot laten drinken.

Er is geen aanleiding om inwoners op te roepen zo weinig mogelijk water te gebruiken.

Gemeenten helpen

Het hoogheemraadschap heeft de West-Friese gemeenten gevraagd gemalen stil te zetten. In navolging daarop heeft een aantal gemeenten zelf maatregelen getroffen om overstorten in sloten te voorkomen.

Zo vindt u bijvoorbeeld de maatregelen die de gemeente Hoorn heeft genomen op de website: www.hoorn.nl .