Gemeente Geldrop-Mierlo


Belastingen
Openbare Ruimte

KONINKLIJKE ONDERSCHEIDING VOOR DE HEER DR. R.T.P. JANSEN

Op donderdag 29 maart is de heer Dr. R.T.P. Jansen, klinisch chemicus en hoofd van het klinisch laboratorium St. Anna Ziekenhuis, benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje Nassau. Burgemeester Donders-De Leest reikte hem de versierselen, behorend bij deze onderscheiding, uit tijdens een feestelijke receptie op Kasteel Geldrop. Voorafgaand aan de receptie was er een symposium over `kwaliteit in de gezondheidszorg' ter gelegenheid van het 25-jarig dienstjubileum bij het St. Anna Ziekenhuis. Dr. Jansen dankt zijn onderscheiding aan zijn tomeloze inzet voor de kwaliteit van laboratoriumzorg.

Iedereen heeft er baat bij dat uitslagen van bloedonderzoek niet alleen juist zijn, maar ook vergelijkbaar zijn tussen verschillende zorginstellingen. Het is aan het initiatief van Dr. Jansen te danken dat er nu op Europees niveau afspraken bestaan over de afstemming van laboratoriumuitslagen. Jansen heeft steeds voorop gelopen in het vinden van mogelijkheden om afspraken te maken over kwaliteit; eerst als voorzitter van de Nederlandse vereniging voor klinische chemie en laboratoriumgeneeskunde, later als voorzitter van de Europese koepelorganisatie van dat vak. Hieronder is een volledig overzicht opgenomen van maatschappelijke activiteiten van de heer Dr. Jansen.

DE HEER DR. R.T.P. JANSEN, RIDDER IN DE ORDE VAN ORANJE-NASSAU 1986-heden : klinisch chemicus, vanaf 2002 hoofd van het Klinisch Laboratorium
van het St. Annaziekenhuis Geldrop. Binnen de ziekenhuis- organisatie vervulde en vervult hij nevenfuncties als: 1997-2006 : initiatiefnemer, medeoprichter, bestuurslid en vice-voorzitter
(2001-2005) van de stichting THEMA (Transmuraal Huisartsen en Medisch specialisten Annaziekenhuis). 2002-2006 : integraal manager van het cluster Diagnostiek en Interventie.
2006-heden : voorzitter van de Medische Staf. Gesteld wordt dat hij vanaf zijn registratie als klinisch chemicus een initiërende, stimulerende en coördinerende rol vervult ten aanzien van de klinisch chemische laboratoriumdiagnostiek op nationaal en internationaal niveau. Binnen (inter)nationale vakorganisaties vervulde en vervult hij functies als (onder meer): 1978-2004 : bestuurslid, vice-voorzitter (1997-2000) en voorzitter (2000-2004)
van de Stichting Kwaliteitsbewaking Medische Laboratoria (SKML); 1990-1996 : bestuurslid en voorzitter (1991-1995) van de Ned. Vereniging voor
Klinische Chemie en laboratoriumgeneeskunde (NVKC), alsmede lid van diverse commissies. Hij wordt voor de ontwikkeling van het kwaliteitsdenken in Nederland van onschatbare waarde genoemd. Door de vereniging is hij hiervoor in 1997 onderscheiden met de Noyons' Penning:
1993-2005 : bestuurslid en president (1999-2005) van de European Communities Confederation of Clinical and Laboratory Medicine (EC4), alsmede lid van verschillende werkgroepen. Hij heeft onvermoeibaar gewerkt aan de totstandkoming van een uniforme professionele standaard op Europees niveau; 1995-1999 : medeoprichter en voorzitter van de Stichting Beheer Aandelen
Virtual Central Laboratory (VCL) tot ondersteuning van Farmaceutisch onderzoek. Hij werd daarvoor in 1999 onderscheiden met de Dr. R.T.P. Jansen Erepenning: 1998-2001 : lid van de werkgroep "Health care sector committee on Laboratory Medicine" van de European cooperation for Accreditation (EA).
1990-1992 : voorzitter van de Regio Klinisch Chemici Noord-Brabant. 1991-heden : commissaris van Harmonie St. Lucia te Mierlo. ?? - heden : bijdrage gegeven aan het mede realiseren van een project beschermd-wonen voor gehandicapte jongeren in Geldrop-Mierlo.