Nederlandse Vereniging van Journalisten

Brandbrief aan hoofdredactie Wegener
(30 maart2007)

De NVJ is verontrust over een wijziging van de contracteisen voor leveranciers aan Wegener Huis- aan Huiskranten. Hieronder de brief die aan de hoofdredactie van het Wegener-concern is gestuurd.

Aan:
Wegener Huis- aan Huiskranten
T.a.v. hoofdredactie de heer M. Jochemsen
Getfertsingel 41
7513 GA Enschede

Amsterdam, 30 maart 2007

Geachte heer Jochemsen,

Freelance journalisten en fotojournalisten die werken voor Wegener Huis- aan Huiskranten werden overvallen met een bericht van de eindredacteuren waarin hen een wurgcontract wordt aangekondigd. Het nieuwe contract dat de freelancers binnenkort tegemoet kunnen zien hangt samen met de lancering van de weekkrant.nl, de nieuwe site die Wegener Huis- aan Huiskranten op 1 mei zal lanceren.

Vooruitlopend op het contract is de freelancers nu al meegedeeld dat er voor hun journalistieke bijdragen die op deze site zullen verschijnen van extra-vergoeding geen sprake zal zijn. De freelancers worden geacht met ondertekening van het contract toestemming te geven voor plaatsing van hun journalistiek materiaal op de nieuwe site.

Freelancers die geen toestemming zullen geven voor publicatie op het internet medium staan, zoals in het bericht van de eindredacteuren wordt genoemd, ingrijpende consequenties te wachten. Die komen erop neer dat freelancers die het contract niet zullen ondertekenen, niet langer voor Wegener Huis aan Huisbladen zullen kunnen werken.

Wij maken ons grote zorgen over de positie van de freelancers die met het aangekondigde contract onder grote druk worden gezet.

Gaarne willen wij op korte termijn, nog voordat de contracten aan de freelancers worden voorgelegd, met u overleggen over een contract dat recht doet aan de positie van de freelancers. Ons uitgangspunt daarbij is dat alleen met deugdelijke contracten de journalistieke kwaliteit kan worden gewaarborgd.

In afwachting van uw spoedige reactie,

Met vriendelijke groet,

Ellie Speet
Secretaris secties Freelance en de NVF, Fotojournalisten van de NVJ

Reageren: freelance@nvj.nl Telefoon NVJ: 020 -67 66 77 1