Gemeente Breda

11 jongeren geplaatst via project 500 leerbanen

Intensieve samenwerking Gemeente Breda, Stichting Elisabeth en ROC

Vandaag, vrijdag 30 maart starten 11 jongeren bij de Stichting Elisabeth in een leerbaan op het gebied van welzijn en zorg. Wethouder Marja Heerkens ondertekende daartoe vanmiddag een contract met Stichting Elisabeth en het ROC West-Brabant (Vitalis). Het ROC heeft voor de jongeren een speciale opleiding samengesteld. De gemeente geeft een subsidie van 5.000,- per jongere aan de werkgever. Het ROC heeft een leerkracht vrij gemaakt om de jongeren intensief te begeleiden tijdens het onderwijstraject.

Tijdens deze introductiedag worden de jongeren uitgebreid geïnformeerd over zaken die met de opleiding en het leerbedrijf te maken hebben, maar ook bestaat er de mogelijkheid om met elkaar kennis te maken. De jongeren hebben geen van allen een startkwalificatie en zijn minimaal een half jaar werkloos. Door de intensieve samenwerking tussen Stichting Elisabeth, de gemeente Breda en het ROC West- Brabant krijgen ze de mogelijkheid om een startkwalificatie te behalen. Deze startkwalificatie zorgt ervoor dat jongeren meer kans hebben op de arbeidsmarkt.

De opleiding, het zogenoemde BBL-traject, houdt in dat de jongeren een arbeidscontract krijgen voor 24 uur en daarnaast 8 uur per week onderwijs volgen. De gemeente heeft samen met Stichting Elisabeth 11 jongeren geselecteerd uit de 25 jongeren die in aanmerking komen voor het traject. Met de overige 14 jongeren gaat de projectgroep 500 leerbanen verder aan de slag. Zij zullen begeleid worden bij het vinden van een opleiding of werk. In de meeste gevallen krijgen zij een voortraject aangeboden, waarin gewerkt gaat worden aan sollicitatievaardigheden en sociale vaardigheden.

Jongeren die nog geen startkwalificatie hebben en ook ervaring willen opdoen in een leerbaan (gecombineerd werken en leren), kunnen contact opnemen met Astrid Persons, projectleider 500 leerbanen, gemeente Breda, telefoon (06) 51505458.

Breda, 30 maart 2007