Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport



Derde busstop: brede school en schippersinternaat

Nieuwsbericht, 30 maart 2007

Het openen van 'ouderkamers' is een goede manier om allochtone moeders te betrekken bij de scholing van hun kinderen. Dat is één van de lessen die minister Rouvoet (Jeugd en Gezin) en staatssecretaris Dijksma (Onderwijs) leerden tijdens de derde etappe van de bustour 'Op weg naar de Kindertop'.

De bewindslieden bezochten op woensdag 28 maart brede scholen in Zwijndrecht (de Dolfijn) en Krimpen aan de IJssel (Admiraal de Ruijterschool). Ze waren ook te gast bij schippersinternaat 'de Driemaster' in Krimpen aan de IJssel. Op de 'zwarte' brede school De Dolfijn worden moeders uitgenodigd om bij elkaar te komen in zogenaamde ouderkamers, waar alleen Nederlands wordt gesproken. De allochtone moeders, die vaak alleen hun eigen taal spreken, leren daar behalve Nederlands ook over opvoedingszaken. Directeur Mike Mastwijk vertelt enthousiast over de ouderkamers: 'Ze gaan daardoor ook zelf dingen organiseren, zoals kooklessen voor kinderen, en tekenen en schilderen. Door de ouderkamers komen ze over een drempel.'

Bij het bezoek aan het schippersinternaat beloofde minister Rouvoet dat er een gesprek zal plaatsvinden over de financiering van de schippersinternaten. Een woordvoerder van 'de Driemaster' gaf aan 'dat er nog 7 ton tot één miljoen euro nodig is om de kwaliteit van de schippersinternaten op peil te brengen'.