Gemeente Zaltbommel


Groei glastuinbouw Bommelerwaard lijkt in bestaand gebied te kunnen 30 maart 2007
Samen werken aan dienstverlening 27 maart 2007
Restauratie stadsmuur: fase 3 binnenkort van start 27 maart 2007 Zaltbommel benut stimulans voor goedkope woningen 20 maart 2007 Inburgeringscursussen bij ROC Rivor 6 maart 2007 Financiële tegemoetkoming voor Walsprong 6 maart 2007 Groei glastuinbouw Bommelerwaard lijkt in bestaand gebied te kunnen

De colleges van de gemeenten Maasdriel en Zaltbommel en de provincie Gelderland stellen voor de herstructurering en concentratie van de glastuinbouw en champignonteelt in de Bommelerwaard aan te pakken. De partijen willen daarvoor bestaande, bestemde gebieden benutten. Dit betekent geen uitbreiding met extra gebieden. Gemeenten en provincie passen hiermee de eerdere plannen aan. De Raad van State heeft deze vorig jaar vernietigd. De betrokken partijen hebben hun nieuwe aanpak onderbouwd met een groeiraming van de verwachte omvang van de teelten.

De nieuwe koers wordt voorgelegd aan de sector (LTO-Noord en ZLTO). Daarna willen de gemeenten en de provincie met het Waterschap Rivierenland en de sector in juli een intentieovereenkomst glastuinbouw Bommelerwaard ondertekenen.

Behoeftenanalyse

Voor de notitie `Voortgang planvorming glastuinbouw en champignonteelt in de Bommelerwaard' die nu door de colleges van de beide gemeenten en de provincie is vastgesteld, is een behoefteanalyse uitgevoerd naar de groei in deze sectoren. Daaruit blijkt dat sprake is van groei in de chrysantenteelt, maar stilstand in de overige glastuinbouw. In de champignonteelt is eerder sprake van een afname. De drie colleges hebben daarom bepaald dat de nog beschikbare hoeveelheid ruimte binnen de bestaande, bestemde gebieden tot 2012 voldoende lijkt voor het opvangen van de verwachte groei.

Met name in de gemeente Maasdriel is nog veel ruimte in de bestemmingsplannen aanwezig. In Maasdriel is ca. 80 hectare beschikbaar die nog niet is benut en ca. 70 hectare is beschikbaar door uitvoering van eenvoudige herstructurering. In de gemeente Zaltbommel is dat zeer beperkt. Daar is hoogstens 15 hectare nog onbenut en komt ca. 5-10 hectare beschikbaar door eenvoudige herstructurering. Provinciale Staten hebben 7,5 miljoen euro beschikbaar gesteld voor herstructurering en verplaatsing van verspreid liggende glastuinbouwbedrijven.

Nader onderzoek

Het Waterschap Rivierenland onderzoekt of het vervangen van oude door nieuwe kassen minder oppervlaktewatervervuiling zal opleveren. Medio 2007 worden de resultaten van dit onderzoek verwacht. Deze zullen worden meegenomen bij de keuze om gebieden wel of niet te benutten voor glastuinbouw of dat randvoorwaarden moeten worden opgesteld. Geplaatst op: 30 maart 2007