Vereniging Milieudefensie


Persbericht


*Duurzaamheidsverslag 2006: veel woorden, weinig daden*

ABN Amro: 'oliebank' met groen vernisje

Amsterdam, 29 maart 2007 - In het duurzaamheidsverslag 2006 dat ABN Amro vandaag publiceert, noemt ABN Amro klimaatverandering een belangrijk thema, maar dit is niet terug te zien in haar investeringsbeleid. ABN Amro investeert slechts één procent van haar fondsen duurzaam en blijft een van de grootste financiers van oliewinning en andere klimaatschadelijke activiteiten. ABN Amro faalt hierdoor in een structurele aanpak van klimaatverandering door de klimaatimpact van haar investeringen en leningen te verminderen.

Donald Pols, campagneleider Klimaat & Energie van Milieudefensie: 'ABN Amro noemt klimaatverandering wel een van de grootste uitdagingen, maar formuleert geen enkele ambitie om de klimaatimpact van haar investeringen en leningen te verminderen. Het duurzaamheidsverslag formuleert allerlei mooie beleidsvoornemens, maar in de praktijk is het 'business as usual'. ABN Amro is nog steeds een van de grootste investeerders in oliewinning en andere klimaatschadelijke activiteiten. Het wordt tijd dat ze meer gaat investeren in klimaatvriendelijke alternatieven, zoals duurzame energie. Ook vinden we het teleurstellend dat ABN Amro nog niet het voorbeeld heeft gevolgd van banken zoals Triodos, Fortis en ING om hun kantoren klimaatneutraal te maken.'

Met de campagne/ 'Banken: spaar het klimaat!' /roept Milieudefensie de banken op om hun bedrijfsvoering klimaatneutraal te maken, klimaatproducten voor klanten te ontwikkelen en klimaatvriendelijk te investeren. De campagne is onderdeel van de HIER klimaatcampagne, waarin meer dan 40 maatschappelijke organisaties participeren.


*Banken en klimaatverandering*

Juni 2006: Publicatie rapport /'Investing in climate change/The role of Dutch banks'/ en de Klimaat Prestatie Index 2006 door Milieudefensie.