Ministerie van Verkeer en Waterstaat

abcdefgh

Aan
de voorzitter van de Tweede Kamer
der Staten-Generaal
Binnenhof 4
2513 AA DEN HAAG

Contactpersoon Doorkiesnummer
- - Datum Bijlage(n) 30 maart 2007 - Ons kenmerk Uw kenmerk DGP/WV/U.07.00274 - Onderwerp
A4 Steenbergen

Geachte voorzitter,

Op 13 maart 2007 heb ik u per brief met kenmerk DGP/WV/U.07.00190 het standpunt A4 Steenbergen gezonden. In dit standpunt is aangegeven dat de weg het toegangswater, het havenkanaal, naar de haven in de binnenstad van Steenbergen zal kruisen via een lage brug.

De gemeente Steenbergen wil een optimalisatie van deze kruising door deze niet als een lage brug, maar als een aquaduct uit te voeren. In het standpunt is aangegeven dat, hoewel ik begrip voor de wens van de regio heb, de meerkosten van een aquaduct door de regio zelf zullen moeten worden gefinancierd.

Inmiddels heeft reeds nader constructief overleg plaatsgehad met de regio. De gemeente Steenbergen ziet mogelijkheden voor een extra bijdrage ter gedeeltelijke financiering van de meerkosten van een aquaduct uit nieuwe ruimtelijke ontwikkeling. Om deze reden heeft de gemeente tijd gevraagd voor een verder onderzoek naar concrete ruimtelijke ontwikkelingskansen, die een aquaduct kan bieden. Tenslotte zal op verzoek van de regio een marktverkenning plaatsvinden om na te gaan in hoeverre aanbestedingsvoordelen verwacht kunnen worden.

In het standpunt is er nog van uitgegaan dat het ontwerp-tracébesluit nog in de eerste helft van 2007 ter inzage zal worden gelegd. Deze termijn zal door de nu afgesproken marktverkenning naar achteren schuiven, echter zonder dat de met de regio afgesproken datum voor de start van de uitvoering, in 2010, vertraagd wordt. Immers. tegenover het naar achteren in de tijd schuiven van het ontwerp-tracébesluit staat een eerdere marktbenadering.
Postadres Postbus 20901, 2500 EX Den Haag Telefoon 070 351 61 71

Bezoekadres Plesmanweg 1-6, 2597 JG Den Haag Fax 070 351 78 95 bereikbaar met tram 9 (station hs en cs) en bus 22 (station cs)

DGP/WV/U.07.00274

In de periode tot 1 december 2007 zal het contract met de markt worden voorbereid. De markt zal een aanbieding worden gevraagd, zowel voor een kruising van het water via een lage brug als voor een kruising via een aquaduct. De biedingen vanuit de markt worden begin zomer 2008 verwacht. Dan is bekend of het aquaduct realiseerbaar is. Het resultaat hiervan zal verwerkt worden in het ontwerp-tracébesluit, dat rond 1 oktober 2008 ter inzage zal worden gelegd.

Indien het uiteindelijk niet mogelijk blijkt te zijn om het aquaduct te financieren zal de kruising via de lage brug worden gerealiseerd. De regio heeft toegezegd daar dan aan te zullen meewerken.

Hoogachtend,

DE MINISTER VAN VERKEER EN WATERSTAAT,

Camiel Eurlings


---