Ministerie van Algemene Zaken

Ministerie van Justitie

Persbericht ministerraad
30 maart 2007

Categoriale bescherming voor asielzoekers uit Centraal-Irak

De ministerraad heeft op voorstel van staatssecretaris Albayrak van Justitie besloten tot het instellen van een categoriaal beschermingsbeleid voor asielzoekers afkomstig uit Centraal-Irak (dit omvat het midden en het zuiden van Irak). Noord-Irakezen vallen niet onder dit beleid. Het besluit is genomen naar aanleiding van een nieuw ambtsbericht van de minister van Buitenlandse Zaken. De bescherming geldt niet voor personen die aan andere EU-lidstaten kunnen worden overgedragen en evenmin voor oorlogsmisdadigers of personen met criminele antecedenten.

In het ambtsbericht wordt ook gerefereerd aan het beleid in een aantal ons omringende landen ten aanzien van asielzoekers uit Irak waarvan een aantal
- waaronder België - ook categoriale bescherming bieden en andere - waaronder Duitsland - feitelijk geen gedwongen uitzettingen toepassen. Het kabinet streeft onverminderd verdergaande Europese harmonisering na.

Het categoriale beschermingsbeleid biedt in beginsel aan asielzoekers uit Centraal-Irak de mogelijkheid om in aanmerking te komen voor een tijdelijke verblijfsvergunning.

RVD, 30.03.2007