Politie Groningen

Politie voorkomt confrontatie jeugdgroepen

Winschoten, 30-03-2007 o Afgelopen vrijdag heeft de politie in Winschoten een confrontatie tussen twee groepen jongeren weten te voorkomen. Er bestond dreiging tussen een groep uit Winschoten en een groep jongeren uit het asielzoekerscentrum (azc) in Winschoten. Deze dreiging was het gevolg van een mishandeling die s middags bij het station in Winschoten plaatsvond.

Drie jongeren uit het azc mishandelden een andere jongen uit Winschoten. De drie verdachten werden aangehouden. Er waren al langere tijd signalen dat er spanningen waren tussen beide groepen. De politie wist een confrontatie later die avond met succes te voorkomen.

Naar aanleiding van de spanningen tussen beide groepen jongeren is er overleg geweest tussen het Centraal Orgaan Opvang Asielzoekers (COA), de gemeente en de politie. De COA heeft in overleg met drie gezinnen besloten hen over te plaatsen naar een ander azc. Mede aanleiding hiervoor was dat leden uit deze drie gezinnen veelvuldig met de politie in aanraking zijn. Deze handelswijze is niet uniek en komt vaker voor.

De burgemeester en regiopolitie Groningen politie nemen nadrukkelijk afstand van het eenzijdig opgeroepen beeld dat de plaatselijke overheid en politie geen bescherming kan of wil bieden aan slachtoffers van bedreiging of geweld.

De politie treedt altijd op als mensen strafbare feiten plegen, zo ook tegen de jongeren uit beide groepen. Zowel de jongeren uit Winschoten als de jongeren uit het azc hebben eerder strafbare feiten gepleegd in de geweldsfeer. De politie treedt hier tegen op door aanhoudingen en het opmaken van proces-verbaal. Daarnaast beschermt de politie te allen tijde, indien noodzakelijke met verhoogde inzet, mensen die bedreigd worden.