PvdA Rotterdam


Gisteren in de Raad

Vr 30 Mrt 2007 - Redactie

Raad spreekt van 'misselijke grap' als het gaat over de nep-metrokaping. De raad heeft het ook over het mogelijke gebruik van een stroomstootwapen door portiers van Off_Corso en verder zegde wethouder Karakus een onderzoek naar de leegstand in Rotterdam toe.

Nep-metrokaping
De Rotterdamse gemeenteraad reageerde gisteren op de nepkaping van een metro eerder deze week door een groepje jongeren. "Een misselijkmakende streek, die niet door de beugel kan en die niet onbestraft kan blijven", stelde PvdA-fractievoorzitter Peter van Heemst. Hij eiste dat de daders zo snel mogelijk worden opgespoord volgens hem dienen de jongeren strafrechtelijk te worden vervolgd voor hun 'grap'. Van Heemst wil bovendien dat de schade die de RET mogelijk heeft geleden op de jongens wordt verhaald.
De jongeren zagen dinsdagavond kans de lege bestuurderscabine aan de achterkant van de metro binnen te dringen, om vervolgens via de intercom te roepen dat het voertuig gekaapt was. Bij de halte Oostplein wisten ze te ontkomen.

Meer controlles tijdens 'jeugd'- spitsuren
Volgens loco-burgemeester Jantine Kriens worden door de politie de camerabeelden van de verschillende stations bekeken, om zo achter de identiteit van de jongeren te kunnen komen. Verder liet Kriens de raad weten dat er al veiligheidsmaatregelen in het openbaar vervoer zijn genomen. Zij noemde onder meer de RET-controleteams, het cameratoezicht op de stations en in de metro en de controles op zwartrijden. Daarboven op wordt in de regio Rotterdam de chipkaart in oktober ingevoerd in bus, tram en metro. PvdA-fractievoorzitter Van Heemst wil meer controles in de metro op tijdstippen dat veel leerlingen reizen. Juist dan zou sprake zijn van meer overlast volgens hem. Hoewel volgens Kriens op alle metrolijnen regelmatig controleteams lopen, wilde zij op aandringen van Van Heemst wel nagaan of gerichtere controles op tijden dat leerlingen reizen mogelijk zijn. Zij bestrijdt overigens dat de overlast van jongeren in het openbaar vervoer toeneemt.

Onderzoek verboden stroomstootwapen
De politie onderzoekt of portiers van club Off-Corso gebruik hebben gemaakt van een verboden stroomstootwapen afgelopen weekend. Dit zei loco-burgemeester Jantine Kriens gisteren op vragen van de raad. Ze zei er wel bij dat er geen aangifte is gedaan bij de politie, maar dat de politie de signalen wel serieus neemt. In de media meldden twee getuigen deze week dat zij de portiers het wapen zagen gebruiken. Off-Corso en het beveiligingsbedrijf zeggen overigens dat er niets is voorgevallen.

Kraken en leegstand
Wethouder Karakus zegde toe dat er een onderzoek komt naar de leegstand, met name ook bij de corporaties, in Rotterdam. PvdA-raadslid Marco Heijmen vroeg om dit onderzoek omdat het toch vreemd is dat er enerzijds -lange- wachtlijsten voor woningzoekenden zijn in Rotterdam en dat er anderzijds veel leeg staat. De leegstand kwam aan de orden bij het debat tijdens de actualiteitenraad over een woning die onlangs gekraakt werd en waar de politie niets aan kon doen. Als een woning langer dan een jaar leegstaat mag hij volgens de kraakwet, onder bepaalde voorwaarden, gekraakt worden.