Gemeente Zoetermeer

Grote belangstelling voor opening virtueel stadhuis

Het stadhuis van Zoetermeer in Second Life is op 28 maart officieel geopend. Wethouder

Bé Emmens leidde belangstellenden rond door het gebouw en vertelde over plannen voor de toekomst. Ook onthulde de wethouder dat een aantal bedrijven zich in Zoetermeer SL zal vestigen. De wethouder noemde de virtuele persconferentie een leerzame ervaring: Het was een geslaagde bijeenkomst, bovendien weten we nu ook waar we de volgende keer op moeten letten.

Terwijl het gemeentehuis tijdens de vorige persconferentie nog in de steigers stond, is het nu af en opengesteld voor publiek. Naast een ruime ontvangstzaal met een informatiebalie, beschikt het stadhuis over een raadszaal en een vipruimte, waar de bezoekers een weids uitzicht over Zoetermeer SL hebben.Verschillende gemeentelijke diensten zijn nu via het virtuele stadhuis beschikbaar, dit aantal zal in de toekomst verder toenemen.

Het gemeentehuis is nu voor iedereen toegankelijk. Ook de persconferentie was openbaar en kon door belangstellenden vanuit heel de wereld worden bijgewoond. De opkomst was groot. Een aantal journalisten kwam naar het Sizo Centre voor een spoedcursus Second Life, om de rondleiding goed te kunnen volgen. De wethouder van EZ & ICT was hier in levenden lijve aanwezig voor een korte introductie. Daarna verdween hij uit beeld om vervolgens in Second Life te verschijnen voor de rondleiding en persconferentie.

Een aantal bedrijven ziet al mogelijkheden in het initiatief van Zoetermeer. Tijdens de persconferentie maakte Bé Emmens bekend dat FPN Groep en Plag BV zich in Zoetermeer SL zullen vestigen. Maar ook Our Virtual Holland, het virtuele initiatief van ING, is geïnteresseerd in samenwerking met de eerste gemeente die zich in Second Life vestigde. Snowworld, Dutch Water Dreams en Sizo Centre hebben hun interesse uitgesproken voor een vestiging in de virtuele gemeente. Naast een vestigingsplek voor bedrijven, wil Zoetermeer Second Life onder andere gaan gebruiken bij communicatie met de burger in projecten als Stadsvisie 2030 en Duurzaam Zoetermeer.

De reacties van bezoekers zijn positief; ze noemen het een goed initiatief en een geslaagde eerste poging dat mede te danken is aan de inzet van Second Life specialisten Harry Arp en Danielle Jansen. Voor de gemeente was deze persconferentie de eerste officiële gebeurtenis in de virtuele wereld en heeft daar ook van geleerd. Het vragenrondje verliep niet erg gestructureerd, iedereen sprak door elkaar. Wethouder Emmens: Hier hebben we in het vervolg zeker meer aandacht voor.