Senternovem


30-03-2007 | Verslag Platform bodembeheer 13-2-2007

Een stap verder in professionele bodemsanering

Er zijn veel instrumenten beschikbaar hoe saneerders de kosten voor bodemsanering kunnen beheersen. Probleem is dat de kennis hierover versnipperd is. Het Platform bodembeheer organiseerde op 13 februari een bijeenkomst voor overheden, adviesbureaus en aannemers om kennis over kostenbeheersing en sanering te bundelen. Tijdens de dag konden de deelnemers kennismaken met instrumenten als bijvoorbeeld rekenmodellen en contractvormen om risico's te beperken, subsidieregelingen en een handreiking voor communicatie.

Nederland weet sinds ruim een kwart eeuw wat bodemsanering is. Duizenden saneringen hebben ons geleerd wat goed gaat. Bodem+, SIKB, SKB en CROW ontwikkelden veel instrumenten met marktpartijen voor de professionaliteit en kostenbeheersing van bodemsanering.

Saneringsketen
Tijdens de bijeenkomst kwamen twee kennisdocumenten aan de orde:
* de Richtlijn Herstel en beheer (water)bodemkwaliteit;
* het rapport `Verbetering kostenbeheersing bodemsaneringsprojecten'.

Deze documenten omvatten alle ervaringen, tips en tricks en beschikbare instrumenten.
De richtlijn en het rapport zijn een must voor iedere professionele bodemsaneerder!
Een rapport en een richtlijn uitbrengen alleen, is echter niet voldoende. Het is belangrijk de ervaringen en instrumenten goed toe te passen in de bodemsaneringketen. In de bijeenkomst is daarmee een start gemaakt. Zo is per instrument aangegeven wat het kan, voor wie het is bedoeld, wat het voor meerwaarde levert voor de gebruiker en waar het in de saneringsketen kan worden toegepast.

Het uitgebreide verslag van de dag en de bijlagen vindt u onder Meer informatie.

Meer informatie

Verbetering kostenbeheersing landbodemsaneringsprojecten Verbetering kostenbeheersing bodemsaneringsprojecten (rapport) Verslag PBB Bodemsanering - een stap verder, 13-02-2007 [pdf, 649,24 Kb]
Bijlagen bij Verslag PBB Bodemsanering - een stap verder, 13-02-2007