Politie lost veel inbraken en diefstallen op

Eindhoven, 30-03-2007 * Met de aanhouding van veertien verdachten heeft de politie in de afgelopen twee maanden acht woninginbraken, dertien bedrijfsinbraken, zes schoolinbraken, twaalf inbraken in auto's, negen diefstallen van auto's, vijf overtredingen van de Wet Wapens en Munitie en drie openlijke geweldplegingen opgelost. Daarnaast werd een handel in cocaïne en xtc aangepakt. Bij woninginbraken werden vijf duurdere personenauto's weggenomen. De feiten werden in Eindhoven en omgeving gepleegd.

Het onderzoek begon in januari van dit jaar. De aanleiding was informatie die uit een eerder onderzoek naar boven kwam, het onderzoek dat bekend werd als 'de struikrovers'. Jongeren in Noord- Woensel zouden zich schuldig maken aan inbraken, berovingen en diefstallen. Al snel bleek dat de daders in verschillende samenstellingen werkten. De verdachten werden gefaseerd aangehouden.

De eerste verdachten

De eerste verdachten die werden aangehouden waren Eindhovenaren van 15 en 16 jaar oud. De jongste bekende vier overvallen op fietsers en twee woninginbraken. De ander legde een bekentenis af over twee overvallen en twee woninginbraken.

Wapens

Daarna werden een 17-jarige jongen uit Best en een 18-jarige Eindhovenaar naar het politiebureau gehaald. Zij zouden in het bezit zijn van een vuurwapen dat was ingevoerd vanuit België. Het vuurwapen werd inderdaad gevonden met daarbij de munitie en enkele vlindermessen. Deze twee verdachten werden later in het onderzoek voor de tweede keer aangehouden omdat ze in verdovende middelen handelden.

Heterdaad

Daarna waren twee 17-jarige Eindhovenaren en een 30-jarige Bestenaar aan de beurt. Zij werden op heterdaad betrapt toen ze in Geldrop een auto probeerden te stelen. Zij worden verdacht van woninginbraken waarbij duurdere auto's werden weggenomen, maar zij zouden zich ook schuldig hebben gemaakt aan bedrijfsinbraken, schoolinbraken, inbraken in en diefstallen van auto's, waarbij vooral navigatie-apparatuur werd weggenomen. Bij deze verdachten werden in hun woning veel goederen gevonden die van diefstal afkomstig waren. Ze zijn allemaal weer naar de rechtmatige eigenaar gegaan.

Helers

Met deze aanhouding kwamen ook helers in beeld. Hiervoor zijn twee Eindhovenaren van 35 en 38 jaar oud aangehouden. Bij hen werden ook goederen, waaronder computerapparatuur, gevonden. Deze spullen zijn ook terug naar de slachtoffers.

Inbraken en diefstallen

Vervolgens werden een 35-jarige Helmonder en twee Eindhovenaren van 13 en 21 jaar oud aangehouden. Zij maakten zich ook schuldig aan woninginbraken, bedrijfsinbraken en diefstallen uit en van auto's. In hun woning werden veel gestolen goederen gevonden en ook in een Eindhovense garagebox werden onderdelen en papieren van gestolen auto's gevonden.

Drugs en berovingen

Tenslotte werden een 18-jarige Eindhovenaar en een 17-jarige jongen uit Best aangehouden. Zij waren al eerder aangehouden omdat zij in het bezit waren van een vuurwapen en enkele vlindermessen. Zij worden deze keer verdacht van de handel in verdovende middelen, cocaïne en xtc. Zij verkochten hun drugs ook aan jeugd, vooral in Woensel. In een woning in Best werd een vuurwapen gevonden en bij de Eindhovenaar werden tien cachetten cocaïne en een busje pepperspray gevonden. Bij beiden werd scherpe munitie gevonden. Zij bleken zich ook schuldig gemaakt te hebben aan openlijke geweldpleging en de beroving van een man in Eindhoven, het dreigen met een vuurwapen bij een verkeersconflict, het dreigen met het wapen en bespuiten met pepperspray van een persoon na een onenigheid over de betaling van drugs. Voor de beroving werd ook nog een 16-jarige Eindhovenaar aangehouden en voor het hebben van een vuurwapen werd een 16-jarige jongen uit Best gepakt.

Auto's

Van de gestolen auto's zijn er drie terug, twee andere zijn uitgebrand teruggevonden en de rest is, al dan niet in onderdelen, verkocht. De meeste verdachten zitten nog vast.