Gemeente Alphen aan den Rijn


Gemeente mag water Coupépolder blijven afvoeren

(30 maart 2007)

De gemeente Alphen aan den Rijn heeft de definitieve beschikking gekregen van het Hoogheemraadschap Rijnland waarmee de gemeente water mag afvoeren van de Coupépolder op het riool. Aan deze vergunning zijn wel voorwaarden verbonden. De vergunning is in te zien op het stadhuis van 5 april tot en met 16 mei 2007.

Het Hoogheemraadschap Rijnland wil het vrijkomen van milieuonvriendelijke stoffen en afval van de Coupépolder tegengaan. De eerstkomende vier jaar krijgt de gemeente tijd om de aanpak hiertoe rond te krijgen. Het Hoogheemraadschap Rijnland heeft dat gemeld in de verstrekte vergunning aan de gemeente voor het lozen van water vanuit de Coupépolder op het riool.

Deze vergunning betekent dat de gemeente tijd heeft om eens goed te kijken welke oplossing voor de Coupépolder gewenst en haalbaar is. In samenwerking met de Provincie en het Hoogheemraadschap wordt gezocht naar een goede oplossing ingrijpend en kostbaar kan zijn.

Mogelijke risico's
De bedoeling van de vergunning is te voorkomen dat gevaarlijk afval vrijkomt in het grondwater. Het grondwater wordt regelmatig gemeten op de aanwezigheid van gevaarlijke stoffen om te kijken of er zonodig maatregelen moeten worden getroffen. De gemeten concentraties van de stoffen zijn tot nu toe altijd erg laag. Bij deze concentraties is niet zeker vast te stellen of zij vrijkomen uit het gestorte materiaal of dat zij in het grondwater in het gebied om een andere reden voorkomen.

Enkele van deze stoffen staan op de zogenaamde zwarte lijst, waarvan volgens de huidige wetgeving (op grond van een Europese Richtlijn) lozing voorkómen of met de best bestaande technieken geminimaliseerd moet worden.

Wat gaat de gemeente doen?
Het Hoogheemraadschap meldt in de vergunning dat er maatregelen getroffen moeten worden om te voorkomen dat er regenwater in de vervuilde ondergrond doordringt en er aan de andere kant weer uitkomt in het oppervlaktewater. Hiervoor heeft de gemeente vier jaar de tijd. Op welke wijze dit moet gebeuren gaat de gemeente de komende weken onderzoeken. Of de afdeklaag moet worden vervangen of dat dit op ene andere manier kan, is op dit moment niet duidelijk. Hiertoe zal de gemeente na grondige bestudering van de vergunning én de raadpleging van deskundigen een besluit nemen.

De gemeente bestudeert nu de vergunning om te kijken welke maatregelen het meest passend zijn. Deskundigen van binnen en buiten de gemeente zullen hierover een advies geven óf en zo ja op welke wijze de vergunning uitgevoerd kan worden. Ook houdt de gemeente de mogelijkheid open om tegen de vergunning in beroep te kunnen gaan.

Achtergrond
De voormalige stortplaats Coupépolder in Alphen aan den Rijn is een stortplaats voor huishoudelijk en daarmee vergelijkbaar afval die in gebruik is geweest van 1973 tot en met 1984. In de jaren na de sluiting is duidelijk geworden dat er illegaal ook gevaarlijk afval is gestort in die periode. Het is niet bekend wat voor afval dit betreft, waar het gestort is en hoeveel. In 1973 was het nog niet verplicht om nieuwe stortplaatsen aan de onderkant af te dichten om te voorkomen dat bodem en grondwater in de omgeving verontreinigd kunnen worden. Aan de bovenzijde is het afval zoals toen gewoon was, afgedekt met een laag kleihoudende grond. Deze laag is nergens dunner dan een halve meter en begroeid met gras, planten en bomen. Ook is na de sluiting op de stortplaats een golfbaan ingericht. Nadat de illegale stortingen aan het licht waren gekomen is aan de zijkanten van de stortplaats een afdichting aangebracht en is een drainagesysteem aangelegd om verontreiniging van de omgeving te voorkomen. Hiermee wordt zoveel water rondom de stortplaats weggepompt dat er geen water van deze plek wegstroomt in de richting van het gestorte afval.