Ministerie van Buitenlandse Zaken

Kaasfabriek in Afghanistan geopend

29 mrt 2007 | Onder-Minister for Landbouw Jawad heeft op 28 maart jl. de kaasfabriek in de Noord-Afghaanse provincie Baghlan geopend. Het kaasfabriekproject is geï mplementeerd door het Dutch Committee for Afghanistan (DCA) met steun van de Nederlandse Minister voor Ontwikkelingssamenwerking.
Opening kaasfabriek

De fabriek, die per jaar 42.000 kilo kaas voor de Afghaanse markt zal produceren, is deel van een groter project dat de zuivelindustrie in de provincie Baghlan nieuw leven in heeft geblazen. Dit gebeurt onder andere door de distributie van vee, medische voorzieningen voor het vee en opbouw van de kaasfabriek die tijdens de oorlog was vernield. In totaal zou het project inkomen en werk voor ongeveer 500 gezinnen in Baghlan moeten geven, voornamelijk teruggekeerde vluchtelingen.

Het DCA werkt al meer dan 30 jaar in Afghanistan, vooral op het gebied van veterinaire gezondheidszorg.

Van 2004 tot 2006 heeft Nederland een Provinciaal Reconstructie Team (PRT) in Pol-e Khomri, de hoofdstad van Baghlan, geleid. Tijdens deze periode heeft zij ook projecten op het gebied van onderwijs, fysieke infrastructuur, economische ontwikkeling en werkgelegenheid gefinancierd.
Opening kaasfabriek 2
Opening kaasfabriek 3

Ook al heeft Nederland het commando over het PRT in 2006 aan de Hongaren overgedragen, de Nederlandse regering blijft onveranderd betrokken bij de ontwikkeling van de bevolking van Baghlan. Op dit moment vinden onderhandelingen plaats met de provinciale gouverneur en het Hongaarse PRT over continuering van de samenwerking.
* Ministerie van Buitenlandse Zaken

* Bezuidenhoutseweg 67

* Postbus 20061

* 2500 EB Den Haag

* Tel.: 070-3 486 486

* Fax: 070-3 484 848

* Internet: www.minbuza.nl