Dienstenbond CNV

Nieuws

Nieuwe CAO Reisbranche

30 maart 2007
Categorie: algemeen nieuws dibo, nieuws homepagina dibo

Door: h.devaan

Vorig jaar is de nieuwe CAO voor de Reisbranche door CNV Dienstenbond met de werkgeversvereniging uitonderhandeld. De tekst van de CAO is verbeterd om het leesbaarder en actueel te maken. Ook was er een lange discussie over de kinderopvangregeling. Het drukken van het nieuwe boekje heeft dan ook even op zich laten wachten. Bijgaand de definitieve versie die nu voor u geldt tot 1 april 2008.

Na lange en zware onderhandelingen is in juli 2006 de laatste CAO overeengekomen. De afgelopen maanden is hard gewerkt om de CAO een moderner en leesbaarder jasje te geven.

Wat doet CNV Dienstenbond in de sector op het moment? Fonds collectieve belangen & Pensioenfondsbestuur CNV Dienstenbond is medebestuurder van de pensioenregeling en het fonds die de kinderopvang en opleidingen regelt en financiert (www.reiswerk.nl).

De afgelopen maanden is er lang stilgestaan bij de kinderopvangregeling die bij CAO is geregeld voor de branche. Door nieuwe wetgeving per 1 januari betaalt niet meer de werkgever een deel de kinderopvangkosten rechtstreeks aan de werknemers, maar worden die kosten via de overheid betaald. De overheid ontvangt hiervoor vervolgens weer geld van de werkgever.

De kinderopvangregeling in de CAO gaat nog uit van de oude situatie dat de kosten voor kinderopvang via de werkgever door het fonds worden betaald. Nog steeds wordt er gediscussieerd over de vraag waar het overgebleven geld uit het fonds het beste aan besteed kan worden. Omdat die discussie zo lang duurt, hebben wij besloten toch de CAO te ondertekenen en het onderwerp naar 2008 te verplaatsen bij de volgende CAO onderhandelingen.

Reorganisaties in de branche
De afgelopen maanden is CNV Dienstenbond actief geweest bij de onderhandelingen over een sociaal plan bij Thomas Cook. Het zijn lastige onderhandelingen geweest voor toch een zeer grote groep medewerkers die daar de organisatie gaat verlaten. Uiteindelijk is het sociaal plan is afgesloten na het houden van ledenvergaderingen. Uiteraard volgen wij de ontwikkelingen bij TUI op de voet.

Individuele belangenbehartiging
Naast de CAO-onderhandelingen, onze werkzaamheden als bestuurders van het pensioenfonds en het opleidingenfonds en reorganisaties, blijven wij constant leden bijstaan met individuele problemen op de werkvloer. En niet alleen voor problemen of vragen met betrekking tot het werk kunt u bij ons terecht, maar ook juridische kwesties in de privé-sfeer.

Mocht u nog vragen of opmerkingen hebben, dan kunt u contact opnemen met uw bestuurder Harrie de Vaan. U kunt hem bereiken op telefoonnummer 010-2651111 of per e-mail op het adres h.devaan@remove-this.cnvdibo.nl