Dienstenbond CNV

Nieuws

Voortgang cao-onderhandelingen vgl en Levensmiddelendetailhandel vordert gestaag

30 maart 2007
Categorie: algemeen nieuws dibo, supermarkten

Door: f.monsma

Afgelopen donderdag is door CNV Dienstenbond tot in de kleine uurtjes onderhandeld over de CAO VGL en Levensmiddelendetailhandel. Hoewel er op onderdelen slagen zijn gemaakt, blijven er drie grote onderwerpen over.

Tijdens de onderhandelingen wordt er in goede verhoudingen met elkaar gesproken. Echter, op onderdelen zijn er nog grote verschillen. Die leiden soms tot wederzijds onbegrip. Hoewel beide partijen de intentie hadden om voor het aflopen van de CAO op 1 april een nieuwe CAO te hebben, zijn we daar niet uitgekomen.

In de vorige Info heeft u kunnen lezen dat de verwachting was dat de onderhandelingen op een aantal onderwerpen zouden blijven steken. Dat is dan ook gebeurd:

1. Looptijd; werkgevers stellen een looptijd van drie jaar voor. CNV Dienstenbond heeft vooralsnog alleen mandaat om te praten over een éénjarige CAO, over twee jaar valt te praten, mits er goede afspraken gemaakt zijn. Drie jaar is teveel.
2. Loon: werkgevers stellen 7,5% loonsverhoging voor in drie jaar:
- in het eerste jaar 2,25%: 1% per 1-7-2007 en 1,25% per 1-1-2008
- in het tweede jaar 2,5%: 1% per 1-7-2008 en 1,5% per 1-1-2009
- in het derde jaar 2,75%: 1% per 1-7-2009 en 1,75% per 1-1-2010 CNV Dienstenbond wil:

3% per 1 april 2007
3% per 1 april 2008
3. Werkgevers willen af van de verplichting om maximaal twaalf zaterdagen te werken. De zaterdag is een gewonen werkdag, aldus werkgevers, en een maximering van het aantal zaterdagen is niet meer van deze tijd. Zij stellen voor om werknemers te kunnen verplichten om maximaal 24 zaterdagen te laten werken. CNV Dienstenbond heeft aangegeven dat we zien dat de zaterdag onder druk staat. Wij begrijpen de noodzaak en hebben als concessie richting werkgevers voorgesteld om maximaal 18 zaterdagen te kunnen werken, maar dat werknemers voor die extra zes zaterdagen wel een substantiële compensatie krijgen.

De andere onderwerpen waar onder andere afspraken over gemaakt zijn:

CNV Dienstenbond

VGL/Vakcentrum

Status 29 maart 2007

Pensioen

Een mogelijke pensioenbreuk a.g.v. overstappen naar een andere winkel moet geregeld worden.

Kan niet in de CAO.

Afspraak om samen met bonden een oproep aan alle betrokken pensioenfondsen te doen om dit te voorkomen.

Arbeidson-

geschiktheid/WIA

Collectieve WIA-verzekering. Uitgangspunten vastleggen.

Bedrijven hebben reeds verzekeringen. Niet collectief afspreken

Afspraak om WGA-privatiseringsonderzoek in het najaar af te wachten. Daarna verplichting voor partijen om binnen een jaar collectieve afspraken te maken die opgenomen worden in de CAO.

CNV Dienstenbond

VGL/Vakcentrum

Status 29 maart 2007

Ontslagbescherming
Was regeling die integraal in totaalpakket vorige CAO is afgesproken. Niet op terugkomen.

Bespreken in het najaarsoverleg, dan is een onderzoek daarnaar klaar. Vervolgafspraken voor het einde van het jaar in de CAO opnemen.

ADV

Eigen zeggenschap van werknemer. Vrijwillig, geen verplichting om te kiezen tussen geld of tijd.

In overleg met werkgever, op vrijwillige basis voor beide partijen.

Akkoord

Overig

Niet acceptabel

Werkgevers stellen voor in de bedrijven afspraken te maken over schadevrij rijden

Ingetrokken

In de vorige Info heeft u kunnen lezen waar al afspraken over gemaakt waren.

Uiteraard zijn wij erg benieuwd naar uw mening over de drie overgebleven onderwerpen; loon, looptijd en de verplichting om op zaterdagen te werken. U kunt uw reactie kenbaar maken op het onderstaande e-mailadres. Wij horen graag van u!

Tenslotte, deze onderhandelingen zijn wederom lastig. Echter, 200.000 medewerkers in de branche gaat dit aan. Teveel collegas zijn nog geen lid, terwijl zij wel profiteren van uw inbreng over de CAO. Maak ze lid, het gaat ook hen aan!

Voor vragen en/of opmerkingen over deze Info, kunt u contact opnemen met uw bestuurder, Fedde Monsma. Telefoon: 023 5651052 of e-mail: f.monsma@remove-this.cnvdibo.nl