Dienstenbond CNV

Nieuws

Nog veel onduidelijk in overname NAU door AcconAVM

30 maart 2007
Categorie: algemeen nieuws dibo, nieuws homepagina dibo

Door: s. van der velde

Bij overnames van bedrijven zijn Fusiegedragsregels van toepassing, die voorschrijven dat voorafgaand aan de fusie vakbonden informatie ontvangen en in de gelegenheid worden gesteld om afspraken te maken. Die regels zijn niet zomaar een formaliteit. De belangen van medewerkers van een overgenomen bedrijf kunnen in een overnameproces gemakkelijk in het geding komen. De wetgever heeft zeker willen stellen dat werknemers invloed houden op de wijze waarop er met het bedrijf wordt omgegaan en op de beslissingen die er voor de toekomst genomen worden. Het verkrijgen van waarborgen voor de positie van medewerkers van NAU is juist nu van belang.

Ik heb u al eerder aangegeven dat AcconAVM niet aan de Fusiegedragsregels heeft voldaan en dat het erg moeilijk is om zonder allerlei juridische procedures toch achteraf invloed uit te oefenen op de besluitvorming. Daar komt bij dat de overname van AVM door Accon niet goed gelopen is.

Het integratieproces van beide bedrijven verloopt moeizaam omdat er richting ex-AVM veel te abrupt en directief wijzigingen werden doorgevoerd.

Medezeggenschap van ex-AVM via OR en vakbonden is vrijwel uitgebannen en ook het management van ex-AVM is grotendeels vertrokken. Het gevolg is aan de zijde van ex-AVM een dalende omzet, verlies van klanten, onrust, een groter verloop en verhoging van de kosten van ontslag en reorganisatie. Uit de gang van zaken tot op heden maak ik op dat AcconAVM niet veel geleerd heeft van deze les, maar wat ons betreft is het een voorbeeld dat bij NAU geen navolging verdient.

CNV Dienstenbond heeft een poging gedaan om alsnog de vereiste informatie en beïnvloedingsmogelijkheden te verkrijgen. Daartoe is zowel AcconAVM als de NAU aangeschreven om (de wettelijk voorgeschreven) schriftelijke informatie te verstrekken. Tot op heden hebben we die informatie echter nog niet ontvangen.

Daarnaast was er op de 28e maart een afspraak gepland met Mart Radsma en Peter Feijtel (voorzitter RvB AcconAVM). De heer Radsma heeft vanwege andere bezigheden helaas af moeten zeggen voor deze bijeenkomst, maar wel gelegenheid geboden om ons op een ander moment te laten informeren. Het gesprek met de heer Feijtel ging niet direct over de overname van NAU. Er is vooral gesproken over de onderlinge verhoudingen van dit moment tussen vakbonden en AcconAVM.

Over de directe gevolgen van de overname van NAU weten we nu nog niet veel meer. Het is te verwachten dat op korte termijn een aantal staffuncties bij NAU overtollig zullen worden en dat op middellange termijn gereorganiseerd zal worden om tot grotere en minder kwetsbare kantoren te komen. CNV Dienstenbond heeft aangegeven dat wij een sociaal plan willen afsluiten om alle gevolgen van de overname op te vangen. In een dergelijk proces is het niet correct om ontslag en reorganisatie op individuele basis af te doen. Bovendien is bij AVM ook een dergelijk sociaal plan afgesloten. Gelijke monniken, gelijke kappen.

Daarbij heeft CNV Dienstenbond ook aangegeven dat wij momenteel circa 40% van alle NAU medewerkers organiseren en dat het gezien de geschiedenis aan de orde is om arbeidsvoorwaarden in overleg met vakbonden/ werknemers te harmoniseren. De aanpassing van arbeidsvoorwaarden in overleg met de OR is, bij het bestaan van een cao, in strijd met de Wet en geeft mogelijkheden om uw oude arbeidsvoorwaarden in stand te houden én de betere regelingen van AcconAVM te claimen.

Een lichtpuntje in dit verhaal is dat de heer Feijtel in het gesprek heeft aangegeven dat AcconAVM in de verhouding met werknemersvertegenwoordigers liever uitgaat van consensus dan van conflict. CNV Dienstenbond heeft daarop aangegeven dat consensus uiteraard alleen tot de mogelijkheden behoort als er sprake is van overleg en bereidheid tot het maken van afspraken. AcconAVM zal zich beraden op haar positie. In dat beraad is natuurlijk ook aan de orde of er voor NAU een sociaal plan zal worden gesloten en of de huidige cao en arbeidsverhoudingen bij NAU worden gerespecteerd.

Ik verwacht binnen een week schriftelijke informatie van AcconAVM. Ik zal u daarna zo spoedig mogelijk informeren.

Siegbert van der Velde
bestuurder