Time : 17:35:01
Date : 30 March 2007
Sender Name: FAVV-AFSCA

opheffing versoepeling Bluetongue maatregelen

Op 16 maart 2007 ondertekenden de landen getroffen door Bluetongue (België, Nederland, Duitsland, Luxemburg en Frankrijk) een protocol (nr. 3) dat de intracommunautaire handel van herkauwers tussen deze landen versoepelde. Dit protocol zou gelden tot zolang de verspreidingsvector, de Culicoïdesmug, inactief was.

Zowel in België als de ons omringende landen werden de laatste dagen de Culicoïdesmug in grotere aantallen aangetroffen. Daarnaast werd op donderdag 29 maart in Duitsland een nieuwe bluetongue besmetting aangetroffen.

Omwille van deze 2 redenen werd beslist om de onderlinge overeenkomst tussen de 5 betrokken landen vandaag 30 maart 2007, vanaf 15 uur, op te schorten.

Concreet betekent dit:

o Transport vanuit België van herkauwers die rechtstreeks naar een slachthuis worden gevoerd in een 20 km-zone of een beperkinggebied (straal van ongeveer 150 km rondom de haard) in Nederland, Luxemburg, Duitsland of Frankrijk, is toegelaten mits de dieren en het vervoermiddel met een toegelaten insecticide worden behandeld;

o Transport vanuit België van herkauwers naar een bedrijf in een 20 km-zone in Nederland, Luxemburg, Duitsland of Frankrijk, is toegelaten mits de dieren en het vervoermiddel met een toegelaten insecticide worden behandeld;

o Voor transport van herkauwers uit België bestemd voor een bedrijf gelegen in een beperkinggebied in Nederland, Luxemburg, Duitsland of Frankrijk mag enkel en alleen gecertificeerd worden op voorwaarde dat er een PCR-analyse met gunstig resultaat werd uitgevoerd. Het transport moet plaatsvinden binnen de 48 uur na bloedname. In deze periode moeten de dieren met insecticiden behandeld worden en afgeschermd worden van de muggen.
oHet transport van herkauwers naar een bluetonguevrij gebied is verboden, tenzij met toestemming van het land van bestemming.

Een gedetailleerde beschrijving van de maatregelen en het volledige

bluetongue. De contactgegevens van de provinciale controle-eenheden staan op de homepagina.

contactpersoon voor de Nederlandstalige pers:
Inge Jooris
0475 80 04 87