Vlaamse Overheid

Nieuwsbericht van de Vlaamse overheid van vrijdag 30 maart 2007

Uitvoeringsbesluiten voor actieplan flexibele en occasionele kinderopvang

Vandaag heeft de Vlaamse Regering een aantal besluiten goedgekeurd die uitvoering geven aan het actieplan flexibele en occasionele kinderopvang, een initiatief van Vlaams minister van Welzijn Inge VERVOTTE en Vlaams minister van Sociale Economie Kathleen VAN BREMPT.

Het actieplan is een samenspel van diverse maatregelen: versterking van de bestaande sectoren (uitbreiding met flexibele en occasionele kinderopvang), de inzet van een pool van 200 medewerkers (kortgeschoolde langdurig werkzoekenden) om de bestaande sectoren te versterken, 193 extra plaatsen via lokale diensten voor buurtgerichte kinderopvang met creatie van 35 jobs voor kansengroepen en gebruik van dienstencheques door werkende eenoudergezinnen met kinderen tussen 0 en 3 jaar voor opvang aan huis.

Aanspreekpunt voor ouders op zoek naar flexibele en occasionele kinderopvang

De nood aan flexibele en occasionele kinderopvang verschilt van regio tot regio. In de meeste gemeenten is er vandaag een Lokaal Overleg waarbij alle betrokkenen bij kinderopvang aan tafel zitten (de zelfstandige en gesubsidieerde kinderopvanginitiatieven, de scholen, ouders, het jeugdwerk, het gemeente- en OCMW-bestuur, etc.). Dit overleg moet het aanbod aan kinderopvang in de gemeente in kaart brengen, de ouders basisinformatie geven over waar ze voor kinderopvang terecht kunnen en oplossingen zoeken voor eventuele tekorten. Door een samenwerking van alle platforms Lokaal Overleg binnen een bepaalde regio kan de behoefte aan flexibele en occasionele kinderopvang in diezelfde regio in kaart worden gebracht.

Zoals bepaald in het actieplan, kan een erkende opvangvoorziening zich kandidaat stellen om de zoektocht van ouders naar flexibele en occasionele kinderopvang te coördineren. Deze voorziening krijgt hiertoe een extra mandaat en subsidies. Zij is het aanspreekpunt van ouders die naar opvang zoeken. Zij informeert de ouders over alle mogelijke opvangvormen en zoekt samen naar de meest haalbare en wenselijke opvang.

Minister Vervotte: "Een knelpunt in de zoektocht van ouders naar kinderopvang, is dat ze niet altijd weten waar eerst aan te kloppen. Doordat er nu één aanspreekpunt per regio zal zijn voor flexibele en occasionele opvang, verloopt die zoektocht een stuk efficiënter. Ouders moeten niet meer van hot naar her lopen om zelf een oplossing te vinden. Bij het zoeken naar een oplossing moet de gemandateerde voorziening wel steeds rekening houden met het belang en de draagkracht van het betrokken kind. Dit was en blijft ons uitgangspunt, ook bij de uitvoering van het actieplan voor flexibele en occasionele kinderopvang."

De gemandateerde voorzieningen kunnen:

Andere initiatieven inschakelen die opvang organiseren via dienstencheques. De gemandateerde voorziening ziet toe op de geleverde kwaliteit van deze voorzieningen.

Voorzien in een eigen aanbod aan occasionele en flexibele opvang. Hiervoor krijgen ze een pool van doelgroepwerknemers toegewezen. Dit zijn laaggeschoolde langdurig werkzoekenden. De gemandateerde voorziening wordt zo versterkt om thuisopvang aan te bieden in de woning van de gebruiker en kan eventueel met het oog hierop de kinderen naar huis brengen of daar afhalen.

In april vertrekt een oproep voor die voorzieningen die zich willen laten erkennen als gemandateerde voorziening. Voor heel Vlaanderen is er plaats voor 111 gemandateerde voorzieningen en voor 200 doelgroepmedewerkers. Voor de uitvoering van dit onderdeel van het actieplan, maakt de Vlaamse Regering 5.542.982,29 euro vrij (inclusief de poolwerknemers).

Pool van 200 werknemers voor flexibele en occasionele opvang

Per gemandateerde voorziening worden een aantal poolwerknemers voorzien die voor occasionele en flexibele kinderopvang kunnen zorgen in dat zorggebied. In totaal gaat het om 200 werknemers in heel Vlaanderen. Minister Van Brempt: "De poolwerknemers zijn mensen die voldoen aan het profiel van de lokale diensteneconomie, met name kortgeschoolde langdurig werkzoekenden. We willen voor de kinderopvang trouwens prioriteit geven aan 50-plussers. Hun kinderen zijn meestal het huis al uit, zij kunnen dus ingeschakeld worden zonder dat ze daardoor zelf moeten beroep doen op kinderopvang voor hun eigen kinderen."

De werknemers van de pool kunnen binnen de voorziening tijdens de "normale uren" zorgen voor de occasionele opvang en de a-typische opvang binnen het collectieve systeem. Daarnaast biedt hun tewerkstelling ook de mogelijkheid dat begeleiders in de kinderopvang kunnen ingezet worden om het kind van het opvanginitiatief naar huis te brengen, te slapen te leggen en op te letten tot één van de ouders thuis komt. Ook omgekeerd kunnen ze het kind 's morgens begeleiden en om 7 uur naar de collectieve opvang brengen. De werknemers van de pool zullen tewerkgesteld worden binnen de bestaande kinderopvang, waar ze omringd zijn door geschoolde begeleiders.

Voor de zomer moeten de erkende gemandateerde voorzieningen kunnen beginnen met de aanwervingen voor de pool.

193 extra plaatsen via lokale diensten voor buurtgerichte kinderopvang, 35 voltijdse jobs

Soms worden ouders verhinderd om een beroep te doen op kinderopvang wegens financiële, sociale of fysieke drempels. Deze drempels moeten weggewerkt worden willen we dat iedereen toegang heeft tot kinderopvang. Dit geldt in het bijzonder voor mensen uit kansengroepen of mensen die moeilijk werk vinden.

Via bestaande projecten met Buurt- en Nabijheidsdiensten proberen Kind & Gezin en de sector van sociale economie ervoor te zorgen dat moeilijk te bereiken gezinnen meer gebruik kunnen maken van kinderopvang. Dit doen ze ook door, via de sociale economie, mensen te werk te stellen die zelf behoren tot kansengroepen. Door hun tewerkstelling werken ze mee aan het laagdrempelige karakter van deze opvang. Met een bezettingsgraad boven de 80% zijn de meeste projecten vandaag al een succes. Zoals voorzien, gaan vooral gezinnen met lagere inkomens en alleenstaande ouders op het aanbod in. Het actieplan voor flexibele en occasionele kinderopvang bouwt deze filosofie verder uit via de lokale diensten voor buurtgerichte kinderopvang. Zulk een lokale dienst voor buurtgerichte kinderopvang wordt gekoppeld aan een erkend kinderdagverblijf, een initiatief voor buitenschoolse kinderopvang of een project kinderopvang van een Buurt-en nabijheidsdienst

Omdat occasionele opvang in grote mate tegemoet komt aan de opvangnoden van werkzoekenden wanneer ze bvb. een opleiding volgen of wanneer ze moeten solliciteren, organiseren de lokale diensten in eerste instantie een aanbod binnen de centrumsteden, waar de werkloosheid het hoogst is. Zo zal elke centrumstad occasionele, flexibele, laagdrempelige opvang hebben voor kinderen van 0 tot 12 jaar. In deze lokale diensten staan, naast de laagdrempeligheid, ook het respect voor diversiteit, een lokale inbedding en een duidelijke participatie van de doelgroep centraal.

Minister Vervotte: "Het is niet onze bedoeling om afzonderlijke structuren in het leven te roepen voor mensen uit kansengroepen. We willen wel dat ze maximaal aansluiting kunnen vinden bij bestaande erkende kinderopvangvoorzieningen. Dankzij de lokale diensten kunnen we hierin slagen. Voor kind én ouders is dit in meerdere opzichten een goede zaak. Door de samenwerking benutten de lokale diensten namelijk de reeds aanwezige expertise van de kinderopvangvoorziening. En, wanneer bijvoorbeeld een alleenstaande moeder een vaste job vindt, dan kan haar kindje een plaatsnemen binnen de reguliere kinderopvang. Zo is er continuïteit voor moeder en kind."

Minister Van Brempt: "Deze lokale diensten voor buurtgerichte kinderopvang slaan twee vliegen in één klap. Meer kinderopvangplaatsen voor mensen die zelf tot kansengroepen behoren én jobs in de kinderopvang voor mensen die het moeilijk hebben op de arbeidsmarkt. We creëren hiermee 35 jobs voor kansengroepen."

Via de lokale diensten worden in totaal 193 extra opvangplaatsen gecreëerd: 91 voor kinderen van 0 tot 3 jaar en 102 extra plaatsen voor kinderen van 3 tot 12 jaar. Er komen hierdoor ook 35 jobs bij voor kansengroepen. Hiervoor maakt de Vlaamse Regering 1.701.856 euro vrij.

Dienstencheques voor werkende eenoudergezinnen met kinderen jonger dan vier jaar

De dienstencheques voor flexibele kinderopvang kunnen enkel gebruikt worden door werkende eenoudergezinnen met kinderen jonger dan vier jaar. Deze dienstencheques zijn bedoeld voor acute, occasionele noden omwille van de arbeidssituatie van de gezinnen. Het gaat over opvang aan huis. Gezinnen kunnen minimum 5 en maximaal 40 cheques per jaar aankopen bij het uitgiftebedrijf. Zij vragen de gemandateerde voorziening om kinderopvang. De voorziening klopt aan bij een erkende onderneming om een werknemer in te zetten. Het gezin betaalt de cheques aan de werknemer die aan huis komt.

De prijs van de dienstencheques varieert naargelang het inkomen.


1, 67 euro per dienstencheque voor de gebruiker met een inkomen lager

dan 14824,50 euro

3,35 euro per dienstencheque voor de gebruiker met een inkomen tussen

14824,50 en 31745,12 euro

6,70 euro per dienstencheque voor de gebruiker met een inkomen hoger

dan 31745,12 euro

In april vertrekt een oproep voor ondernemingen die zich willen laten erkennen om dienstencheque-werknemers aan te werven. De ondernemingen worden erkend door Kind & Gezin en moeten aan bepaalde vereisten voldoen. Ook het Vlaams Subsidieagentschap Werk en Sociale Economie geeft hierin advies. Voor de zomer moeten de erkende ondernemingen klaar zijn om de nodige werknemers met de nodige kwaliteitsvereisten ter beschikking te stellen.

Het ontwerpbesluit dat nu goedgekeurd werd door de Vlaamse Regering regelt de werkwijze van de Vlaamse dienstencheques. Voor de uitvoering van dit onderdeel van het actieplan, maakt de Vlaamse Regering 5,3 miljoen euro vrij.

Voor meer persinformatie kunt u terecht bij:

Dhr. Hans Seeuws, woordvoerder van minister Vervotte Tel: 02 552 64 00
GSM: 0476 32 30 30
Email: persdienst.vervotte@vlaanderen.be

Mevr. Sara Vercauteren, woordvoerster van minister Van Brempt Tel: 02 552 63 00
GSM: 0495 21 56 69
Email: persdienst.vanbrempt@vlaanderen.be