INLIA


Ombudsman: geef vreemdeling ID-bewijs 30/03/2007

De Nationale ombudsman dhr Brenninkmeijer schrijft in zijn rapport over de afgifte van identiteitsdocumenten (W2) door de IND, gepubliceerd op 28 maart jl., dat de overheid niet behoorlijk handelt door slechts in een beperkt aantal gevallen W2-documenten af te geven. Hij stelt vast: een overheid die enerzijds een identificatieplicht invoert, mag het anderzijds niet door haar terughoudend verstrekkingsbeleid aan rechtmatig in Nederland verblijvende vreemdelingen onmogelijk maken aan die identificatieplicht te voldoen.

Het was om precies die reden dat Stichting INLIA enkele jaren geleden, kort na de invoering van deze identificatieplicht, is begonnen alternatieve legitimatiebewijzen te verstrekken, met name aan ongedocumenteerde asielzoekers die in gemeentelijke noodopvangvoorzieningen verbleven. Wij zijn dan ook verheugd dat de ombudsman blijkens zijn rapport onze conclusie deelt.

De Nationale ombudsman is van oordeel dan de vreemdelingen die in Nederland rechtmatig verblijf hebben, in staat moeten worden gesteld om dit te kunnen aantonen, indien daarnaar wordt gevraagd. Ook moeten zij kunnen voldoen aan de identificatieplicht, nu die door de overheid is opgelegd.

In het rapport maakt de ombudsman korte metten met de bezwaren die de minister (i.c. mevrouw Verdonk) had tegen het verstrekking van zogenaamde W2-documenten aan ex-asielzoekers die geen paspoort hebben. De praktische problemen waarop vreemdelingen die zich niet kunnen identificeren stuiten in het maatschappelijk verkeer tellen zwaarder. Daarnaast worden politie, banken, postkantoren, scholen, ziekenhuizen en hulpverleners opgezadeld met de vraag hoe zij moeten omgaan met iemand die geen identiteitsbewijs bezit. (...) De minister sluit haar ogen voor de problemen waar de samenleving mee wordt geconfronteerd. Mede gezien de mogelijkheid die de huidige regelgeving biedt om aan ex-asielzoekers zolang zij nog niet in het bezit van een paspoort zijn, gedurende de reguliere verblijfsprocedure een W2-document te verstrekken, acht de Nationale ombudsman deze opstelling van de minister niet redelijk.

(zie ook het bericht INLIA geeft alternatief legitimatiebewijs uit van 26/06/2006)