Partij van de Arbeid

VN-verdrag mensen met een beperking getekend

30-03-2007 06:20

Vanavond zal Nederland het VN-verdrag voor mensen met een beperking tekenen in New York. Hiermee behoort Nederland tot de eerste groep ondertekende landen. Het verdrag geeft een belangrijke impuls voor andere landen waar het allemaal nog niet goed geregeld is voor gehandicapten, maar ook voor Nederland om nog beter ons best te doen op dit terrein, aldus staatssecretaris(VWS) Bussemaker.

Ook de Tweede Kamerfractie is blij met deze ondertekening. Dit verdrag is een belangrijke wereldwijde erkenning van de gelijkwaardigheid en waardigheid van mensen met een handicap en daarom stond het belang van de ondertekening van het verdrag ook in ons verkiezingsprogramma, aldus Tweede-Kamerlid Marjo van Dijken.

Het VN verdrag is primair een mensenrechtenverdrag en heeft tot doel de universele mensenrechten te bevorderen voor mensen met een handicap, vooral door het opheffen van obstakels die zij in het dagelijks leven tegenkomen. Iedereen heeft bijvoorbeeld het recht op onderwijs, maar als de boeken niet elektronisch of in braille beschikbaar zijn, betekent dat voor blinde leerlingen dat zij niet volledig mee kunnen doen met het onderwijs.

Op het ogenblik is al veel geregeld voor mensen met beperkingen: er zijn aparte voorzieningen op allerlei gebieden zoals vervoer, arbeid, wonen. Daarnaast hebben zij, net als alle andere inwoners van Nederland, aanspraak op algemene voorzieningen, zoals geregeld in de Zorgverzekeringswet (Zvw), de Algemene Wet Bijzondere Ziektekosten (AWBZ) en de Wet Maatschappelijke Ondersteuning (WMO).

Volgens Staatssecretaris van Volksgezondheid, Welzijn en Sport Bussemaker zien we laatste jaren zien we in Nederland al een verschuiving; er wordt meer nadruk gelegd op de gelijke behandeling van mensen met beperkingen. In het Coalitieakkoord is de uitbreiding van de Wet gelijke behandeling op grond van handicap of chronische ziekte ook een belangrijk speerpunt. Verder biedt de Wet maatschappelijke ondersteuning handvatten om mensen (meer) te laten participeren en daarvoor zijn hulpmiddelen, (woning)aanpassingen, maar ook toegankelijkheid in de meest brede zin noodzakelijk. Het VN-verdrag geeft een steuntje in de rug om de gewenste veranderingen door te kunnen voeren, aldus Bussemaker.