30.03.2007 / 19:00 / Rubriek: Binnenland / Organisatie: De schepper campagnes

De schepper campagnes

Voetbalclubs helpen werkzoekenden aan een baan
Project Niemand Buitenspel officieel van start

Heerenveen, vrijdag 30 maart 2007 - Het 'Team van de Toekomst Heerenveen 2007', de eerste groep deelnemers aan het project Niemand Buitenspel, schoot vanmiddag in het Abe Lenstra Stadion letterlijk de werkloosheid aan diggelen. Ze deed dit samen met staatssecretaris van Sociale Zaken en Werkgelegenheid Ahmed Aboutaleb, Koos Formsma, voorzitter sc Heerenveen, Loek Hermans, voorzitter van MKB-Nederland, en Lykele Buwalda, wethouder van de gemeente Heerenveen. In dit re-integratieproject Niemand Buitenspel zetten voetbalclubs hun faciliteiten en contacten in om werkzoekenden aan een baan te helpen.

Tijdens de persbijeenkomst is te zien hoe de eerste groep werkzoekenden aan de selectietraining van Niemand Buitenspel meedoet. Buwalda ging in op het re-integratiebeleid van Heerenveen en de directe koppeling met het project. Hermans gaf zijn visie op de sociale betrokkenheid van voetbalclubs en hun achterban. Hij belichtte de kern van Niemand Buitenspel: 'Voetbal is meer dan spanning en sensatie. Voetbal is ook een uitgelezen middel voor sociale integratie. 'Aboutaleb gaf zijn visie op het project en de landelijke betekenis van dergelijke projecten in de strijd tegen werkloosheid. Samen met deelnemers aan het project namen zij hierna een symbolische Penalty tegen Werkloosheid. De deelnemers kregen uit hande van sc Heerenveen spelers Brian Vandenbussche en Jeroen Drost een opleidingscertificaat als start van hun persoonlijke traject naar een baan.

In Niemand Buitenspel vormt het voetbalbedrijf de verbindende schakel tussen werkzoekenden en bedrijven: de club stelt faciliteiten ter beschikking en legt de verbinding met haar sponsors en zakelijke relaties. Het project loopt de komende drie jaar als pilot bij drie betaald voetbalorganisaties, waarvan sc Heerenveen de eerste is. De ontwikkelde methodiek komt ter beschikking voor andere gemeenten en voetbalclubs.

Stichting Meer dan Voetbal is samen met Radar Advies initiatiefnemer van Niemand Buitenspel. Zij ontvangen hiervoor financiële ondersteuning van de Start Foundation en Stichting DOEN. In Heerenveen zijn sc Heerenveen, gemeente Heerenveen en Centrum voor Werk en Inkomen (CWI) de drijvende kracht achter het initiatief.