Pijnacker-Nootdorp


datum 30 maart 2007

Uitkomst onderzoek in lijn der verwachtingen Vooronderzoek Openbaar Ministerie naar strafrechtelijke feiten afgerond

Vandaag maakte het Openbaar Ministerie bekend dat het onderzoek naar het optreden van een aantal politiefunctionarissen is afgerond. Zij waren betrokken bij de ongeregeldheden die plaats vonden in Pijnacker na afloop van het Oranjefeest in de nacht van 6 op 7 mei 2006. De uitkomst van het onderzoek is geheel in de lijn van de verwachtingen.

Het Openbaar Ministerie heeft onderzoek gedaan naar het optreden van politiefunctionarissen bij 16 incidenten. De bevindingen van het onderzoek zijn duidelijk. In 9 situaties is er sprake geweest van disproportioneel optreden en uiteindelijk zullen 4 politiemensen strafrechtelijk worden vervolgd voor mishandeling, vernieling en misbruik van gezag. Hiermee wordt bevestigd dat politiemensen onevenredig hard hebben opgetreden na afloop van de festiviteiten. Het Openbaar Ministerie maakt ook melding van 6 burgers die vervolgd zullen worden voor verzet tegen de politie, belediging en het niet voldoen aan bevelen van de politie.

Het harde politie-optreden heeft zijn sporen nagelaten in de leefgemeenschap van Pijnacker. Er zijn onnodig slachtoffers gemaakt en het vertrouwen in de politie is daarmee geschaad. De gemeente ziet de bekendmaking van het Openbaar Ministerie als een belangrijke stap die herstel van vertrouwen van inwoners in de politie mogelijk maakt. De gemeente ziet uit naar een passende reactie van de korpsbeheerder, burgemeester Deetman van Den Haag.

Inmiddels zijn de voorbereidingen voor de volgende Oranjefeesten in volle gang. Uit veel zaken blijkt dat alle partijen hebben geleerd van de gebeurtenissen. Ondanks de aangescherpte procedures en regels verloopt de afstemming en samenwerking tussen organisatoren, gemeente en politie uitstekend. Er ligt een goed veiligheidsplan dat vertrouwen inboezemt. Alle partijen doen hun best om er een mooi feest van te maken, zodat iedereen de gebeurtenissen van vorig jaar achter zich kan laten.

Noot voor de redactie
Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Jennie Mekking, senior communicatieadviseur van gemeente Pijnacker-Nootdorp, telefoon: 015 - 362 6703.