Nivel


NIVEL international
Rectificatie!
Verzekeraars en familiaire hypercholesterolemie

30 maart 2007

Op 8 januari bracht het NIVEL het bericht naar buiten dat mensen met familiaire hypercholesterolemie ook na 2003 problemen bleken te hebben met het afsluiten van een verzekeringspolis. Een dergelijke conclusie kon op basis van het onderliggende onderzoek niet worden getrokken. Het betreffende bericht is inmiddels aangepast.

Het onderzoek ging over de ervaringen van mensen met het opsporingsprogramma familiaire hypercholesterolemie (FH). Eén van de aandachtspunten waren de mogelijke problemen met het afsluiten van een verzekering. Een erfelijke afwijking die boven water komt door screening kunnen verzekeraars als een extra risico zien. Met als gevolg dat het voor mensen met erfelijke aandoeningen lastiger en duurder wordt zich te verzekeren.

In 2003 werden door verzekeraars met de overheid afspraken gemaakt om te voorkomen dat mensen met een genetische ziekte problemen zouden krijgen met het afsluiten van een verzekering. In de berichtgeving door het NIVEL over dit onderzoek werd gesteld dat mensen met FH na 2003 nog steeds problemen hadden met het verkrijgen van een verzekering. In het onderzoek waren echter te weinig mensen opgenomen die na 2003 ervaringen hadden met hun verzekeraars, om deze uitspraak te kunnen doen. Deze uitspraak had dus niet gedaan mogen worden.

Op dit moment loopt er bij het AMC een onderzoek naar de recentere ervaringen van mensen met FH met hun verzekering. Dit onderzoek wordt uitgevoerd met steun van het Verbond van verzekeraars, de Stichting Bloedlink en de StOEH.

[s?home_nivel.kortjes.Verzekeraar mag geen obstakel zijn voor preventie ]