Provincie Utrecht

Kei van Utrecht: de zes finalisten

`Grande Finale' Kei van Utrecht: de zes finalisten

17-1-2007 -

Jaarlijkse provinciale prijs voor de amateurkunst

Na de publieksstemming, meer dan 7.000 stemmen, zijn de volgende zes kandidaten gekozen als finalisten van de Kei van Utrecht: Christel van der Gun - Houten, Gina vd Berg - Utrecht, Simone Gijben - Cothen, Gijs ter Haar - Bunschoten Circustheater Art de la Rue - Utrecht, SURSUB - Utrecht. De zes finalisten van de Kei van Utrecht horen op vrijdag 30 maart in de Grande Finale of ze in de prijzen gevallen zijn. Een deskundige jury beslist wie de hoofdprijs van EUR 3.000,- en de tweede en derde prijs wint. Van de finalisten wordt een korte documentaire gemaakt, die tijdens de Grande Finale getoond wordt en tevens wordt uitgezonden door RTV Utrecht. De uitreiking vindt plaats in het Pim Jacobs Theater te Maarssen.

De Kei van Utrecht is een prijs die jaarlijks door de provincie Utrecht wordt uitgereikt. Het is een prijs ter bevordering en waardering van de amateurkunst in de provincie Utrecht. De prijs wordt uitgereikt aan verenigingen of personen die iets bijzonders binnen de amateurkunst in de provincie Utrecht doen of hebben gedaan. Het is de bedoeling dat het prijzengeld door de winnaar besteed wordt aan de ontwikkeling van de eigen activiteiten binnen de amateurkunst.

De zes finalisten
Simone Gijben bedacht en ontwikkelde spontaan de theatervoorstelling "de prinsessen van ploenk", een bewerking van de prinses van Ploenk van Henk Hardeman. Zie liet 4 volwassenen, 12 jongeren en 8 kinderen meedoen. Er zijn heel wat mensen door haar enthousiasme aangestoken, noem het maar "het Ploenk-virus". Simone deed dit alles zonder haar eigen belang voorop te zetten. Simone heeft de kinderen en jongeren mee laten denken en doen: van eigen rollen kiezen tot knopen aannaaien en decors schilderen. Ook heeft ze eigen geld in dit project gestoken voordat er zicht was op geld van derden. ook de medewerkers heeft ze zo gek gekregen. Zo veel bevlogenheid in Wijk bij Duurstede is de Kei meer dan waardig!

SURSUB - Zes meiden tussen de 15 en 17 jaar, hebben samen de dansgroep SURSUB opgericht, onder de vlag van volksdansgroep Tuindorp (Utrecht). Geïnspireerd door onder andere de zelfgemaakte volksmuziek van Nisto (vorig jaar genomineerd voor de Kei) produceerden ze een verrassende choreografie, compleet met kostuums en lichtplan, genaamd Peperwater. Met deze voorstelling haalde SURSUB optredens op het DoeDans festival en het Danscircuit binnen! Iedereen die nog denkt dat volksdans truttig is, heeft SURSUB nog niet zien optreden. Deze keien van meiden verdienen je stem!

Gijs ter Haar woont in Bunschoten, is zelf dichter en poetry slammer. Al tijden organiseert hij in Café Borra in Amersfoort de slam-avond SLAMersfoort, is hij betrokken bij het (inter)nationale poetry slam circuit, en mag hij in het Nederlandse Slam-veld best "the Godfather of Slam" genoemd worden. Gijs is alom geliefd om zijn enorme enthousiasme en zijn (belangenloze) inzet voor het literaire podiumleven. Naast dit alles vindt Gijs ook nog tijd om zeer vooruitstrevende poëziebundels te maken, een weblog te vullen op internet en zelf deel te nemen aan Slams, of te jureren, of wat er ook maar nodig is! Gijs is een van die personen in het Utrechtse literaire leven die vooruitstrevend wil denken, doen, en dit ook daadwerkelijk onderneemt. Het prijzengeld zou via Gijs ongetwijfeld goed terecht komen, op plaatsen waar vernieuwend gedacht en gedaan wordt.

Circustheater Art de la Rue is in maart 2005 opgestart door Harm van der Laan en Andrea Souren, na het winnen van de talentenwedstrijd Pas de Deux in Rotterdam. Art de la Rue maakt korte circustheater acts, waar zij verschillende circusdisciplines combineren met theater en/of dans. Zo is er bijvoorbeeld de act 'Link' met diabolo, dynamische acrobatiek en theater. Art de la Rue wil verschillende kunstdisciplines combineren om zo tot nieuwe vormen te komen. Een zo breed mogelijk publiek bekend maken met deze nieuwe vorm van circustheater is het doel. Zo heeft Art de la Rue opgetreden op ROC's, festivals voor kinderen, in de hiphop scene en op middelbare scholen. De vier artiesten die nu deel uitmaken van Art de la Rue zijn jong (leeftijd van 15 tot en met 21 jaar), gedreven en kei-enthousiast!

Gina van den Berg zet zich al sinds 1999 vrijwillig in voor de Utrechtse Stichting het Poëziecircus. Met haar geweldige betrokkenheid en inzet is zij het kloppend hart van de organisatie, en in sommige jaren heeft ze deze kar bijna in haar eentje getrokken. Samen met vele enthousiaste vrijwilligers produceert het Poëziecircus inmiddels meer dan 20 evenementen per jaar. Het bereik van het Poëziecircus wordt steeds groter. Dit jaar werd het NK Poetry Slam georganiseerd, waarbij amateurdichters uit het hele land in Utrecht de strijd met elkaar aangingen. Al honderden amateurartiesten hebben via het Poëziecircus het plezier en de spanning van optreden ondervonden, en gedeeld met het publiek. Gina van den Berg is al jaren een drijvende kracht, gezicht van het circus naar zusterorganisaties, en volgens haar collega's bij het Poëziecircus "een immer borrelende inspiratiebron". Stem op deze poëtische kei!

Christel van der Gun werkt als cultureel ondernemer met haar eigen school en bereikt een grote doelgroep in Houten. Ze zorgt dat haar leerlingen podiumervaring opdoen door deel te nemen aan amateurdans-festiviteiten. Na overleg met dansacademies bleek dat veel jonge mensen over te weinig technische dansvaardigheden beschikken om auditie te kunnen doen voor de academie. Christel heeft een aantal goede docenten gevonden die talentvolle jongeren gaan bijspijkeren om goed beslagen ten ijs te komen op de audities. Stardance / Christel van der Gun doet dit vanuit een enorme passie voor de dans en zij verdient het om eens in het zonnetje gezet te worden.

Voor meer info over de kandidaten, de prijs of de Grande Finale: Erik de Jong, ZIMIHC huis voor amateurkunst, info@keivanutrecht.nl, telelfoon 030-2723455
Mariette Hilkemeijer, provincie Utrecht,
m.hilkemeijer@provincie-utrecht.nl, tel. 030 - 2582015 zie ook :www.keivanutrecht.nl

Meer informatie: Mariette Hilkemeijer, telefoon 030 2582015