Verbond van Verzekeraars

Vrouwelijke zelfstandigen zoeken vaker dekking

Het aantal vrouwelijke zelfstandigen dat een
arbeidsongeschiktheidsverzekering heeft afgesloten, is de afgelopen jaren sneller gestegen dan het aantal mannelijke zelfstandigen. Dat blijkt uit statistieken van het Centrum voor Verzekeringsstatistiek (CVS). "In eerste instantie niet zo gek als je bedenkt dat de arbeidsparticipatie van vrouwen in zijn algemeenheid is toegenomen, maar bij verzekerde zelfstandigen is de stijging relatief hoger", aldus statisticus Roald Jongejan.

Uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek blijkt dat het aandeel vrouwen in de beroepsbevolking tussen 1998 en 2005 is toegenomen van 40 naar 44 procent. Bij zelfstandigen is dit aandeel gelijk gebleven op ongeveer 31 procent, terwijl het aantal zelfstandigen met een arbeidsongeschiktheidsverzekering is gestegen van negen naar twaalf procent. Jongejan: "Daaruit kun je opmaken dat het aantal vrouwelijke zelfstandigen dat zich tegen arbeidsongeschiktheid verzekert, flink is gestegen. Een stijging van negen naar twaalf betekent immers een stijging van het aandeel met eenderde en dat is veel meer dan de stijgingen bij de totale beroepsbevolking en het totaal aantal zelfstandigen." Vrouwelijke zelfstandigen lijken dus bezig met een kleine inhaalslag. "Een directe oorzaak daarvoor hebben we niet, maar wellicht wordt het inkomen van de vrouwelijke zelfstandige een steeds belangrijker of zelfs enig onderdeel van het huishoudinkomen en is een verzekering daarom nodig", meent Jongejan.

Verschil in verzekerde bedragen
Arbeidsongeschiktheidsverzekeringen bevatten grofweg twee categorieën dekking: rubriek A, die de inkomensderving in het eerste jaar van arbeidsongeschiktheid dekt en rubriek B, die dekking biedt voor de inkomensderving vanaf het tweede jaar. Uit CVS-statistieken blijkt dat het gemiddeld verzekerd jaarbedrag zich verschillend ontwikkelt bij polissen met één rubriek (de zogenaamde solo-polissen) en twee rubrieken (duo-polissen). Zo liggen de gemiddelde verzekerde bedragen bij een duo-polis ongeveer zeventien procent hoger dan bij een solo-polis. Opmerkelijk is dat de bedragen tussen solo-polissen met rubriek A en duo-polissen de afgelopen jaren vrijwel een constant verschil laten zien, terwijl de bedragen tussen solo-polissen B en duo-polissen tussen 1998 en 2005 enorm uiteen zijn gelopen (zie ook figuur 2). "Het gemiddeld verzekerd bedrag bij duo-polissen is in vergelijking met solo-polissen met alleen rubriek B veel hoger", meent Jongejan. "Het verschil loopt op van -1 procent in 1998 tot maar liefst meer dan dertig procent in 2005. De Wet
arbeidsongeschiktheidsverzekeringen zelfstandigen (WAZ) die op 1 augustus 2004 is afgeschaft, is een oorzaak voor deze stijging, maar dat is slechts een gedeeltelijke verklaring. Verzekerden die zich voor zowel A als B hebben verzekerd, kiezen blijkbaar voor meer zekerheid. Dit komt ook tot uitdrukking in het hogere verzekerd bedrag bij B."


Verzekerd!, maart 2007