KNHS


Fries vierspan Stoeterij Groenestein stopt
30 maart 2007

Exact een jaar nadat eigenaar van Stoeterij Groenestein Jaap van der Ree besloot zijn vierspan Friese hengsten door vierspanrijder Harry de Ruyter voor te laten bereiden op de wedstrijdmensport heeft Van der Ree besloten er mee te stoppen.

De training, het onderhoud en het uitbrengen van het Friese vierspan legt een grote druk op het personeel van Stoeterij Groenestein, dat een flink aantal Friese fokmerries herbergt. Het kost gewoon enorm veel tijd om een vierspan op hoog niveau voor te bereiden en uit te brengen, legt Van der Ree uit. Bovendien komt er een aanzienlijk kostenplaatje bij kijken en ben ik zelf door mijn drukke zakelijke werkzaamheden niet in de gelegenheid fulltime op Groenestein aanwezig te zijn om me dagelijks met het vierspan te bemoeien. Van der Ree is daarnaast zeer teleurgesteld in de belangstelling van het Friesch Paarden Stamboek: Ze vonden het fantastisch wanneer we op kwamen draven om een show te geven, maar verder was er totaal geen interesse voor het Friese vierspan, dat toch een visitekaartje is voor het ras. Geen van de bestuursleden of hengstenhouders heeft ons ooit benaderd en dat doet best zeer als je ziet hoe veel tijd en geld we hebben geïnvesteerd.

De Friese hengsten worden volgende maand nog door Harry de Ruyter tijdens de Royal Windsor Horse Show in Engeland uitgebracht voor de coach. Daarna gaat Van der Ree de paarden inzetten in tweespan voor zijn mennen-management cursussen. Ik vind het heel jammer dat er aan de samenwerking met Stoeterij Groenestein een einde is gekomen, vertelt De Ruyter. Ik heb er veel tijd en energie in gestoken en ik heb er alles uit willen halen wat er in zat. Ik geloofde echt in het span en ik vind het jammer dat onze wegen zich zo moeten scheiden. Het is heel zuur om dit los te moeten laten.
Van der Ree en de Ruyter hebben hun overeenkomst in goed overleg beëindigd.

Bron: Stoeterij Groenestein