European Union



---

Volgens jaarverslag van Commissie over digitale economie is ICT stuwende kracht achter 50% van groei EU
---

Reference: IP/07/453 Date: 30/03/2007

RO

IP/07/453

Brussel, 30 maart 2007

Volgens jaarverslag van Commissie over digitale economie is ICT stuwende kracht achter 50% van groei EU

Particuliere en overheidsinvesteringen in informatie- en communicatietechnologie (ICT) werpen hun vruchten af, zo concludeert het jaarlijkse voortgangsverslag van de Commissie over i2010, de digitale strategie die groei en werkgelegenheid moet bevorderen. Technologie voedt innovatie en productiviteit, en er is sprake van een fundamentele verandering op de markten en in het gedrag van gebruikers naarmate Europa koers zet richting een kenniseconomie.

"Ons geïntegreerde Europese beleid voor groei en werkgelegenheid begint nu resultaat op te leveren," aldus Viviane Reding, EU-Commissaris voor Informatiemaatschappij en media. "Laten we niet op dit punt al tevreden zijn. ICT-bedrijven in Europa kunnen nog steeds niet profiteren van de schaalvoordelen doordat fragmentatie in de regelgeving de opkomst van pan-Europese diensten tegenhoudt en de kansen verkleint van aanbieders van e-communicatiediensten en softwarebedrijven om op de wereldmarkt te concurreren. De EU en haar lidstaten moeten meer moeite doen om de overige belemmeringen in de interne markt voor online diensten uit de weg te ruimen."

Het jaarverslag over i2010 (de beleidsstrategie van de EU om de digitale economie te stimuleren door onderzoek, regelgevingsinstrumenten en samenwerkingsverbanden tussen de particuliere en overheidssector te combineren, zie IP/05/643) beoordeelt het economische effect van het inzetten van ICT in de EU-lidstaten en biedt een maatstaf voor de doeltreffendheid van het beleid van de Commissie voor een duurzame economische groei van dergelijke technologieën.

Volgens het tweede i2010-jaarrapport blijft de ICT-sector sneller groeien dan de Europese economie in zijn geheel. Tussen 2000 en 2004 heeft ICT voor bijna 50% bijgedragen aan de groei van EU-productiviteit, met software en IT-diensten als de meest dynamische groeisectoren (5,9% in 2006/2007).

Het rapport laat tevens zien dat bedrijven meer investeren in nieuwe en beter ontwikkelde ICT-oplossingen, en dat Europeanen gretig gebruik maken van nieuwe online diensten. Dit blijkt ook uit het recordaantal nieuwe breedbandaansluitingen: in 2006 werden er tot oktober al 20,1 miljoen nieuwe breedbandaansluitingen aangesloten (zie IP/06/1122), met een hoge breedbandpenetratiegraad in Nederland (30%) en de Noordse landen (25-29%). Verwacht wordt dat de markt voor online inhoud de komende vijf jaar snel zal groeien; de explosieve groei van online muziekverkoop en door gebruikers gecreëerde inhoud laat zien welke mogelijkheden hier bestaan (zie IP/07/95).

Europees onderzoek heeft een grote impuls gekregen met de start van het 7^e kaderprogramma voor onderzoek, waarin meer dan EUR9 miljard beschikbaar is gesteld voor ICT-onderzoek (zie IP/06/1590). Ondanks nationale investeringen waarmee de onderzoeksuitgaven in 2010 waarschijnlijk op 2,6% van het BBP komen, moet de EU echter nog meer ondernemen om haar doel van 3% te bereiken.

Het actieplan voor de elektronische overheid van de Commissie (zie IP/06/523) heeft online publieke diensten in de lidstaten gestimuleerd. Deze diensten worden steeds meer verfijnd en er zijn steeds meer Europeanen die ze gebruiken. Ook ICT-ondersteuning in de gezondheidszorg en het onderwijs in Europa ondergaan een sterke groei (zie IP/06/1285). Bij het opzetten van dergelijke diensten moet de overheid er echter wel voor zorgen dat alle burgers toegang hebben tot en gebaat zijn bij de informatiemaatschappij in het algemeen, hetgeen in Riga in juni 2006 bekrachtigd werd door 34 ministers (zie IP/06/769).

Op nationaal niveau laat het verslag zien dat Italië marktleider is op het gebied van derdegeneratie (3G) mobieletelefoondiensten en vezelontwikkeling, terwijl de meeste huishoudens met digitale TV te vinden zijn in het Verenigd Koninkrijk. Zes landen (Denemarken, Nederland, Finland, Zweden, het Verenigd Koninkrijk en België) hebben een hogere breedbandpenetratiegraad dan de Verenigde Staten en Japan. Dergelijke niveaus van breedbandpenetratie hebben een positief domino-effect. Op Deense scholen is bijvoorbeeld de ICT-inzet het grootst, en Deense bedrijven zijn binnen de EU het meest gevorderd in internetgebruik en elektronisch zakendoen; Britse en Zweedse werknemers zijn het meest vaardig op het gebied van ICT-gebruik; Nederlanders zijn de meest enthousiaste consumenten op het gebied van online spelletjes en muziek; en Finland heeft binnen Europa het hoogste gebruikspercentage van openbare toegangspunten het grootst, en investeert het meest in ICT-onderzoek (64,3% van de bedrijfsuitgaven voor O&O) - Zweden en Finland besteden overigens respectievelijk 3,9% en 3,5% van hun BBP aan onderzoek, hetgeen boven het EU-doel van 3% ligt.

In het i2010-verslag van dit jaar komen ook de belangrijkste beleidskwesties voor de toekomst aan de orde, die zullen worden bediscussieerd tijdens een beschouwing van de i2010-strategie later in 2007. Voorbeelden van deze kwesties zijn het beoordelen van de beleidsimplicaties van opkomende trends in netwerken en het internet; meer aandacht besteden aan het perspectief van de gebruiker in ICT-innovatie; en het stimuleren van groei door het wegnemen van 'nationale grenzen' voor online diensten. De evaluatie begint in de herfst met een rondetafelconferentie over nieuwegeneratie netwerken en het internet.

Meer informatie is beschikbaar op

http://ec.europa.eu/information_society/eeurope/i2010/

Persdossier:

http://ec.europa.eu/information_society/newsroom/cf/itemlongdetail.cfm ?item_id=3153

Achtergrondinformatie:

De op 1 juni 2005 door de Commissie aangenomen i2010-strategie vereist beleidsconvergentie in de ICT-sector, oftewel het combineren van regelgevende instrumenten en het bevorderen van onderzoek op EU-niveau met het oog op groei en werkgelegenheid in Europa (zie IP/05/643). In de voorjaarsbijeenkomst van de Europese Raad van 2006 werden de lidstaten en de Commissie verzocht om i2010 rigoureus in te voeren. Een jaar later, in het eerste jaarverslag, werden de lidstaten verzocht zich ambitieuzer op te stellen (zie IP/06/654). Het verslag van vandaag voegt een grotere macro-economische dimensie toe aan het twaalfde uitvoeringsverslag van gisteren, waarin de nadruk werd gelegd op de wetgeving en marktvoorwaarden van de elektronische communicatiesector (zie IP/07/435).